Gemeenten investeren minder in de openbare bibliotheek

Het bedrag dat gemeenten reserveren voor een bibliotheek, is sinds 2010 met bijna 20 procent gedaald.
Een bibliotheek in Rotterdam. De bibliotheken in de stad trokken in 2018 ongeveer 2,5 miljoen bezoekers.
Een bibliotheek in Rotterdam. De bibliotheken in de stad trokken in 2018 ongeveer 2,5 miljoen bezoekers. Foto Robin Utrecht/ANP

Gemeenten investeren steeds minder in de openbare bibliotheek. Het bedrag dat gemeenten in Nederland voor bibliotheken reserveren, is sinds 2010 met bijna een vijfde gedaald. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Raad voor Cultuur.

Lees ook: En wéér lezen middelbare scholieren slechter

Het gaat om een daling van 19 procent. Het adviesorgaan concludeert dat daardoor niet iedere Nederlander meer toegang heeft tot een bibliotheek. De raad voorspelt tevens dat de gemeentelijke budgetten voor bibliotheken de komende jaren verder zullen slinken. Dat is een kwalijke zaak, aldus de raad. Zo bleek eind vorig jaar uit PISA-onderzoek dat de leesvaardigheid van Nederlandse scholieren weer verder is gedaald. Het leesplezier onder Nederlandse jongeren is bovendien lager dan bij de andere 76 landen uit het onderzoek.

Onderling samenwerken

In 2015 ging de Bibliotheekwet in, waarin de functies van de bibliotheek verankerd liggen. Een van die functies is het bevorderen van lezen en het laten kennismaken met cultuur. De raad dringt er bij minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) op aan om in de wet een extra passage op te nemen die het gemeenten verplicht om een bibliotheek te faciliteren. Lukt dat niet, zo adviseert het orgaan, dan moeten gemeenten onderling samenwerken zodat een bibliotheek toch binnen bereik blijft.

Lees ook: De bieb wordt een hotspot

In 2018 was het aantal bibliotheeklocaties met 27 procent gedaald ten opzichte van 2012. In 2018 had Nederland 1.218 bibliotheeklocaties. Daaronder vallen ook plaatsen waar bijvoorbeeld een bibliotheekbus stopt.