Neobank N26 verlaat Britse markt

Brexit De Duitse digitale bank N26 zal de Britse bancaire markt verlaten vanaf april. Het financiële bedrijf zegt niet meer in het VK te kunnen opereren onder een Europese bankvergunning na de Brexit.
N26 is een neobank, een bank die uitsluitend online diensten aanbiedt.
N26 is een neobank, een bank die uitsluitend online diensten aanbiedt. Foto Dado Ruvic/Reuters

De Duitse online opererende bank N26 zal de Britse bancaire markt verlaten, maakte de bank dinsdag bekend. Met een Europese bankvergunning zegt het bedrijf na de Brexit niet langer Britse klanten te kunnen bedienen.

Lees ook: Ze zijn digitaal, nieuw en beloven een revolutie in de bankwereld

In een verklaring maakt de zogeheten neobank duidelijk dat de afspraken onder de uittredingsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa het de bank onmogelijk maken om te blijven opereren in het VK. Een perswoordvoerder van N26 licht toe dat de bank een „zorgvuldige analyse” heeft gemaakt van haar positie op de Britse markt. „Een afzonderlijke licentie voor het VK zou aanzienlijke operationele processen en kosten vereisen.” Deshalve heeft de bank besloten zich te richten op de Europese Unie en daar verder te groeien.

De bank was in oktober 2018 begonnen diensten te verlenen in het VK, maar nog geen grote speler op die markt. In de EU heeft de financiële dienstverlener intussen meer dan vijf miljoen klanten. Ook zal de bank zich richten op de Amerikaanse markt en naar nieuwe landen uitbreiden. Britse klanten kunnen nog tot 15 april gebruikmaken van de diensten van N26.

Concurrerende prijzen

Fintechbedrijven als N26 maar ook bijvoorbeeld het Nederlandse Bunq willen een revolutie in de bankwereld zijn. Zij bieden onder andere creditcards aan, ook in Nederland. Door hun diensten alleen via internet aan te bieden, zijn hun prijzen concurrend en kunnen ze gemakkelijker internationaal opereren. Bunq ziet zelf geen noodzaak te zien om het VK te verlaten.

Tegenover het FD verklaarde Bunq-oprichter Ali Niknam dat de onlinebank een uitzondering heeft verkregen voor enkele jaren, waardoor hun licentie in het VK tijdelijk geldig blijft.