Amazon wil Trump verhoren om misgelopen cloudcontract

Verenigde Staten Volgens Amazon heeft inmenging van president Trump ervoor gezorgd dat een openbare aanbesteding ter waarde van 10 miljard dollar naar Microsoft ging.
Defensieminister Mark Esper en Donald Trump bij het Pentagon.
Defensieminister Mark Esper en Donald Trump bij het Pentagon. Foto Shawn Thew/EPA

Amazon wil dat de Amerikaanse president Donald Trump wordt ondervraagd over een misgelopen lucratief cloudcontract met de Amerikaanse overheid. Dat blijkt uit maandag openbaar gemaakte documenten van het Amerikaanse gerechtshof, meldt persbureau AP. Volgens de online winkelgigant heeft Trumps inmenging en vooringenomenheid invloed gehad op het aanbestedingsproces.

Het Pentagon zocht vorig jaar in een openbare aanbesteding een partij om cloudsystemen voor het Amerikaanse leger te leveren. Het zogeheten JEDI-contract, met een waarde van 10 miljard dollar (9,2 miljard euro), werd in oktober toegekend aan Microsoft. Trump bemoeide zich in juli publiekelijk met de aanbesteding omdat andere bieders zouden hebben geklaagd dat het proces niet competitief verliep.

Persoonlijke afkeer

Amazon wil met het verhoor achterhalen wat er is gebeurd sinds Trump naar het contract is gaan kijken. Volgens de webwinkelgigant zou hij de voormalig minister van Defensie Jim Mattis hebben verzocht het contract niet toe te kennen aan Amazon. Volgens Amazon heeft de president een persoonlijke afkeer van Amazon, de CEO Jeff Bezos en The Washington Post, waar Bezos eigenaar van is. Naast Trump wil de webwinkelgigant ook dat Mattis, de huidige Defensieminister Mark Esper en Dana Deasy, het hoofd IT van het Pentagon, worden gehoord.

Lees ook: Jeff Bezos voelt zich slachtoffer van een politieke aanslag

Trump en Bezos hebben meerdere malen publiekelijk met elkaar overhoop gelegen. Amazon stelt dat de president Bezos als zijn politieke vijand ziet. Volgens Trump betaalt Amazon weinig tot geen belasting en is het bedrijf verantwoordelijk voor de sluiting van fysieke Amerikaanse winkels. De president uit ook regelmatig kritiek op The Washington Post, die volgens Trump een „belangrijke lobbyist” is van Amazon.