Zwitsers referendum

Ook discriminatie wegens seksuele voorkeur verboden

De Zwitserse bevolking heeft in een referendum ingestemd met een wet die discriminatie op basis van seksuele voorkeur of identiteit strafbaar maakt. Van de Zwitsers die hebben gestemd, gaf 63 procent zijn goedkeuring aan de wet, meldde onderzoeksbureau gfs.bern zondag op Twitter. Het gaat om een uitbreiding van het bestaande racismeverbod. Wie aanzet tot haat om iemands seksuele voorkeur of iemand om die reden discrimineert, kan onder de nieuwe wet maximaal drie jaar celstraf krijgen. Het Zwitserse parlement nam de wet in 2018 al aan. Tegenstanders haalden genoeg handtekeningen op voor een volksraadpleging. Zij vrezen dat de wet de vrijheid van meningsuiting te veel inperkt. In Zwitserland worden jaarlijks meerdere referenda gehouden. De opkomst zondag was 41 procent. (NRC)