VS klagen vier Chinese hackers aan voor inbraak Equifax

Equifax Vier Chinese militaire hackers zijn door de VS aangeklaagd voor de digitale inbraak bij kredietbureau Equifax in 2017. Bij de hack werden persoonsgegevens van 147 miljoen mensen gestolen.
Pas na weken ontdekt Equifax dat er een datalek was.
Pas na weken ontdekt Equifax dat er een datalek was. Foto Michael Nagle / Bloomberg

De Verenigde Staten hebben maandag een aanklacht ingediend tegen vier Chinese militaire hackers, voor de digitale inbraak in 2017 bij kredietbureau Equifax. Het gaat om een aanklacht op negen punten, waaronder het samenspannen voor het plegen van computerfraude. Dat meldt persbureau Reuters.

Lees ook: Na de hack zou de Citrix-crisis aan Lochem voorbij gaan. Fout gedacht

De hackers, militairen van het Chinese Volksbevrijdingsleger, zouden weken in het systeem van Equifax hebben doorgebracht. Zij braken in verschillende computernetwerken van het bedrijf in en ontvreemdden daarbij bedrijfsgeheimen en de persoonsgegevens van 147 miljoen mensen, bijna de helft van de Amerikaanse bevolking.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr noemde de hack maandag een van de „grootste datalekken in de geschiedenis”. Hij benadrukte dat de VS de mogelijkheden hebben om de „mantel van anonimiteit van het internet” te verwijderen, waardoor hackers die vanuit overheden worden ingezet niet vrijuit zullen kunnen gaan.

Nederlandse server gebruikt

De hackers maakten gebruik van een zwakte in het systeem om inloggevens te verkrijgen. Hiermee konden zij vrijuit rondzoeken naar gegevens. Om hun eigen identiteit en locatie geheim te houden, gebruikten de hackers ongeveer 34 servers in bijna twintig landen. In het proces zijn gegevens eerst vanaf een Zwitserse server in mappen gearchiveerd, die vervolgens werden gedownload via een Nederlandse server.

Bij de hack bemachtigden de Chinese militairen onder andere social security numbers, het Amerikaanse equivalent van het burgerservicenummer. Niet alleen Amerikanen werden getroffen bij de hack, ook de creditcardgegevens van Britse en Canadese klanten werden gestolen.

De aangeklaagde hackers bevinden zich in China en zijn daar nog op vrije voeten. De aanklacht is niet de eerste die de Amerikaanse justitie heeft lopen tegen leden van het Volksbevrijdingsleger. Tijdens de regering van Obama werden in 2014 vijf Chinese militaire hackers aangeklaagd voor inbraak in Amerikaanse bedrijven.