Vooral Ciara’s windstoten waren zwaar

Storm Terwijl er in Rotterdam veertig woningen ontruimd moesten worden, poogden wandelaars langs de kust de elementen te trotseren.

Wandelaars op de zeedijk bij Harlingen.
Wandelaars op de zeedijk bij Harlingen. Foto Catrinus van der Veen/ANP

Ciara, de eerste storm van het jaar die zondag over Nederland raasde, was zoals verwacht zwaar. Op sommige plekken, vooral aan de kust, werden orkaankrachten gemeten met windsnelheden boven de 130 kilometer per uur. Op een booreiland ten westen van Texel kwamen volgens Weeronline zelfs windstoten voor die net niet de 200 kilometer per uur aantikten.

In Rotterdam moesten veertig woningen worden ontruimd door een stuk dak dat was losgewaaid. De bewoners werden elders opgevangen. Op Terschelling sleurde een omgewaaide boom de waterleiding mee. Hierdoor was er op delen van het eiland vanaf de middag geen water beschikbaar of moesten de eilanders het doen met een lagere waterdruk.

Het treinverkeer raakte op enkele plekken ontregeld door bomen op het spoor. De ANWB adviseerde om ’s avonds niet de weg op te gaan en al helemaal niet met een aanhanger of vrachtwagen. Veerboten naar de Waddeneilanden bleven in de haven. En op Schiphol werden zeker 240 vluchten geannuleerd.

Stormschade

Al voordat de storm goed en wel aan land kwam, had verzekeraar Interpolis 150 meldingen van stormschade binnen. Dat is twee keer zoveel als normaal. Pas na etenstijd stoof Ciara vol over land, waarbij ook hevige regenbuien en plaatselijk onweer tot schade leidden. Zondagavond laat was nog onduidelijk hoe groot de totale schade van de storm was. Voor zover bekend zijn er geen mensen ernstig gewond geraakt.

Volgens de weerstations bereikte de storm tussen 18.00 uur ’s avonds en middernacht zijn hoogtepunt. De zware windstoten werden versterkt door een lijn met zeer actieve buien.

Die windstoten konden niet worden verzilverd door de windmolenparken op zee. Vanaf 11.00 uur werden de windmolens van de vier Nederlandse parken uitgezet. Door de harde wind was de kans op oververhitting te groot en werden de wieken uit de wind gedraaid. Dat is gebruikelijk bij een windkracht hoger dan tien, bevestigde een woordvoerder van Eneco.

Carnavalsoptocht

Verscheidene evenementen moesten worden afgezegd. Zo ging de carnavalsoptocht in het Gelderse Braamt op het laatste moment niet door. Ook alle voetbalwedstrijden, waaronder die in de eredivisie, werden afgelast. En zelfs het NK Tegenwindfietsen, dat jaarlijks op de Oosterscheldekering gehouden wordt, werd vroegtijdig gestopt. Het waaide te hard.

Ook de thuisblijvers zonder avondmaaltijd zullen de gevolgen van Ciara hebben gevoeld. Maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl en online supermarkt Picnic besloten vlak voor etenstijd om met hun bezorgdiensten te stoppen. Ze vonden het onverantwoord om hun personeel door de storm te laten rijden.

Voor sommigen had Ciara ook voordelen. Vluchten van New York naar Londen leverden zondag recordtijden op. Een vlucht van British Airways deed vier uur en 57 minuten over de vlucht van het New Yorkse John F. Kennedy International Airport naar Londen Heathrow. Normaal duurt de vlucht ongeveer zeven uur. Alleen de Concorde vloog in het verleden sneller: het supersonische toestel vloog in minder dan drie uur van New York naar Londen.

Niet alleen Nederland werd geraakt door Ciara. Eerder in het weekend waren er overstromingen in Groot-Brittannië door het stormachtige weer. En in Duitsland reden vanaf zondagavond de intercity’s al niet meer.

De NS verwacht dat het treinverkeer maandag nog last heeft van de gevolgen van storm Ciara. De ANWB waarschuwt voor een zware ochtendspits vanwege de harde windstoten, die zeker nog tot dinsdag zullen aanhouden.