Uitbraak van vogelgriepvirus onder pluimvee in Duitsland

H5N8 Onder een groep van 69 landbouwvogels, in een achtertuin in het zuidwesten van het land, zijn 44 gevallen ontdekt. Inmiddels zijn alle dieren geruimd.
Deze foto is gemaakt bij een boerderij in Hongarije, waar in januari van dit jaar pluimvee werd geruimd vanwege het vogelgriepvirus H5N8.
Deze foto is gemaakt bij een boerderij in Hongarije, waar in januari van dit jaar pluimvee werd geruimd vanwege het vogelgriepvirus H5N8. Foto Szolt Czegledi/EPA

In Duitsland is een uitbraak van het zeer besmettelijke vogelgriepvirus H5N8 gemeld. Persbureau Reuters citeert maandagavond uit een rapportage van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) daarover. In de zuidwestelijke deelstaat Baden-Wurttemberg zijn 44 vogels uit een groep van 69 dieren aan het virus bezweken.

De dieren werden in een achtertuin nabij de stad Bretzfeld gehouden. In de regio zijn op 7 februari alle pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels geruimd en verwijderd, volgens de OIE. Er zijn geen pluimveeproducten uit de regio verhandeld, stelt het Duitse federale ministerie van voedsel en landbouw.

Lees ook over een grote reconstructie van uitbraken van de H5N8-vogelgriep: Een vogel met griep kan echt nog ver vliegen

In de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg werd in januari ook de vogelgriep geconstateerd bij een wilde vogel, een dode kolgans die bij de Poolse grens werd aangetroffen. Volgens de autoriteiten van de deelstaat was er toen geen gevogelte op boerderijen besmet. In december vond een uitbraak plaats in Polen, die zich daarna verspreidde, onder meer naar Hongarije.

De laatste keer dat in Duitsland sprake was van een grote uitbraak van de vogelgriep, was in 2018. Het ging toen om de H5N6-variant.

Correctie 11 februari om 19:56 uur: in een eerdere versie van dit artikel werd abusievelijk melding gemaakt van een ‘kogans’. Dat moest ‘kolgans’ zijn. De fout is hierboven aangepast.