Thuiskok.

Taart

Deze week ben ik jarig, dus het leek me toepasselijk om een kookboek met taartrecepten te bespreken. Nu bak ik zelf eigenlijk nooit taarten – bakken blijft voor mij een mythisch proces met bloem en suiker en andere ingrediënten die zo precies in de juiste verhoudingen bij elkaar moeten dat ik er de zenuwen van krijg.

Toch krijg ik elk jaar een taart voor mijn verjaardag. Vroeger bakte mijn moeder altijd een sachertaart. Tegenwoordig maakt mijn vriendin vaak een klassieke appeltaart. Sowieso is zij de bakprinses thuis: tarte tartin, bananenbrood, appelflappen, ze draait er haar hand niet voor om.

Afijn, taart dus deze week. Appeltaart bij Janneke thuis, om precies te zijn. Janneke is kookboekenschrijver Janneke Philippi. Haar taartenboek is een heruitgave van een boek uit 2011, met herziene en nieuwe recepten, en met betere foto’s en een strakkere, knappere opmaak waarin licht en donker elkaar mooi afwisselen.

Kun je wel een heel kookboek ophangen aan appeltaart? Blijkbaar wel, elk recept bevat in ieder geval appels. Na een korte introductie over welke appels je het beste kunt gebruiken, volgen hoofdstukken met appeltaarten, appelcakes, appeldesserts, appelbrood en klein appelgebak. Zoals altijd is Philippi helder in haar receptteksten, al gebruikt ze baktemperaturen voor een elektrische oven. In een heteluchtoven kunt u het beste de temperatuur 10 procent lager zetten.

Wat zo bijzonder is aan appeltaart, is dat deze toch standaard-taart in veel landen gezien wordt als een nationaal gerecht. Een echte Hollandse appeltaart, dat zien wij meteen voor ons, maar die reflex hebben Amerikanen (met krokant, lichtgezoet deeg en dubbele korst), Fransen (met crème fraîche voor de roomvulling) en Zweden (hier zonder saffraan maar met kardemom) ook. Die gerechten staan allemaal in dit boek. Verder is er variatie in zoet en hartig, in krokant en romig, in licht en vullend en in makkelijk en moeilijk. Er zijn recepten voor snelle appelwafels uit een tosti-ijzer, voor desserttaartjes met blauwe kaas en voor tulbanden en speltcakes. Achterin staat een lijstje met glutenvrije en vegan recepten.

Genoeg om mee aan de slag te gaan. „Bakkers klaar?”, zou André van Duin zeggen. „Bakken maar.”