talkshowgasten

Slob wil betere zichtbaarheid mensen met een beperking

Minister Slob (Media, CU) gaat bij de NPO aandacht vragen voor de zichtbaarheid van mensen met een beperking. Dat laat hij weten in antwoorden op Kamervragen van GroenLinks.

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit bleek vorige maand dat de afgelopen jaren slechts 66 van de 6.129 talkshowgasten bij de publieke omroep een beperking hadden. Ook bleek dat deze gasten vrijwel uitsluitend in talkshows worden uitgenodigd om over hun beperking te praten. De universiteit analyseerde ruim duizend afleveringen uit 2008, 2013 en 2018 van verschillende talkshows, waaronder Jinek, DWDD en Knevel en van den Brink.

Volgens Slob zou de NPO zich het afgelopen jaar hebben ingezet om „de representatie van verschillende doelgroepen te verbeteren”. Maar, zegt Slob, „dat laat onverlet dat er altijd ruimte is en blijft voor verbetering”. Omdat de publieke omroep onafhankelijk is, en de manier waarop „invulling wordt gegeven in vorm en inhoud van programma’s [...] niet aan de overheid of politiek” is, wil minister Slob geen concrete afspraken maken. Wel is de minister „uiteraard bereid om bij de NPO aandacht te vragen voor het vergroten van de zichtbaarheid van mensen met een beperking binnen de publieke omroep”.