Rel over AfD

Minister-president Thüringen stapt tóch meteen op

De minister-president van de Duitse deelstaat Thüringen, Thomas Kemmerich, woensdag met steun van de radicaal-rechtse AfD gekozen, is tóch met onmiddellijk ingang afgetreden. Dat meldde hij zaterdagmiddag via Twitter. Donderdag had deze Kemmerich (FDP) onder zware druk aangekondigd dat hij zijn ambt zou opgeven, maar pas als het deelstaatparlement tot nieuwe verkiezingen zou besluiten. De kwestie veroorzaakte veel beroering in de Duitse politiek. Thüringen was de eerste deelstaat waar een minister-president met steun van de AfD aan de macht kwam. De AfD vierde dat als een overwinning en een teken van haar onmisbaarheid. Maar binnen andere partijen werd dit als een dijkbreuk gezien, die het uitgangspunt doorbrak niet met de radicale anti-immigratiepartij samen te werken. (NRC)