Parasite verrast als grote winnaar bij de Oscars

De zwarte komedie van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon Ho won als eerste niet-Engelstalige film de belangrijkste prijs van het gala, de Oscar voor beste film.

De makers van de film 'Parasite' Bong Joon Ho (r) en Han Jin Won, nemen zondagavond de Oscar voor Beste Film in ontvangst bij het Oscargala in Hollywood.
De makers van de film 'Parasite' Bong Joon Ho (r) en Han Jin Won, nemen zondagavond de Oscar voor Beste Film in ontvangst bij het Oscargala in Hollywood. Matt Petit/Reuters

Niet het oorlogsdrama 1917, maar zwarte komedie Parasite werd met vier Oscars de grote winnaar van het 92ste Oscargala. Een daverende verrassing: Parasite is de eerste niet-Engelstalige film die de Oscar voor beste film wint.

De held van de avond, de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon Ho, dacht na zijn Oscars voor internationale film en scenario wel klaar te zijn en kondigde aan het op een drinken te zetten – waarna hij tot zijn verrassing werd teruggeroepen voor beste regie. Hij noemde Martin Scorsese, wiens The Irishman niet werd bekroond, zijn leermeester en roerde de regisseur zo tot tranen. Als apotheose was Bong het beduusde middelpunt van een groep feestende Koreanen, na de uitreiking voor de prijs voor de beste film.

Twitter avatar THR The Hollywood Reporter „I feel like a very opportune moment in history is happening right now.” The cast and crew of #Parasite take the stage to accept their historic best picture win at the #Oscars https://t.co/arhS7D5Qfq Watch the full speech: https://t.co/zOhfPEb2gg

De Britse regisseur Sam Mendes van favoriet 1917 behielp zich met drie Oscars: sound mixing, visuele effecten en cinematografie. In 2000 won hij vijf Oscars met zijn speelfilmdebuut American Beauty. Once Upon a Time … in Hollywood kreeg twee Oscars voor mannelijke bijrol en set design, racefilm Ford v Ferrari voor sound design en montage. Studio Pixar won zijn negende animatie-Oscar sinds 2001 met Toy Story 4. Het Nederlandse grimeursduo Arjen Tuiten en Tristan Versluis moest in de categorie make-up en haar zoals verwacht zijn meerdere erkennen in de kapsels van Bombshell, een film over het seksschandaal bij Fox Network.

De regisseur van de door het echtpaar Obama geproduceerde documentaire American Factory dankte de zaal met „arbeiders van de wereld, verenigt u!” Dat zette de toon voor een – in dit verkiezingsjaar – politiek getint en aanzienlijk minder voorspelbaar prijzengala dan vooraf was gedacht. Met beste film voor het Zuid-Koreaanse Parasite zette Hollywood in zekere zin zijn grenzen open; tekenend was ook dat de 82-jarige Jane Fonda, momenteel vooral in het nieuws met klimaatprotest, die hoofdprijs mocht uitreiken.

De kwestie van diversiteit – volgens critici waren dit jaar opnieuw onvoldoende vrouwen en gekleurde mensen genomineerd – werd zo succesvol geneutraliseerd, voor zover dat niet al gebeurde via lichte zelfspot en talloze gekleurde acts. „Ik ben trots hier te staan als zwarte queer artiest die verhalen vertelt”, zo opende Janelle Monáe de avond met Billy Porter, die in oranje baljurk niet minder zwart of queer was.

Twitter avatar MTVNEWS MTV NEWS „I’m so proud to stand here as a Black, queer artist telling stories. Happy Black History Month.” - Janelle Monae #Oscars https://t.co/rcjJuWyD0B

Acteer-Oscars voorspelbaarder

Voorspelbaar bleken alleen de acteer- Oscars. Brad Pitt kreeg een Oscar voor beste mannelijke bijrol als stuntman Cliff Booth in Once Upon a Time … in Hollywood – hij won in 2014 een Oscar als producer van 12 Years a Slave. Pitt nam dit jaar al zoveel filmprijzen in ontvangst dat hij zijn speeches door een ghostwriter laat schrijven, wilde het gerucht. Zijn agent ontkent dat, maar Pitt begon met een routineuze grap over de impeachmentprocedure tegen president Donald Trump: „Ik heb 45 seconden hier. Dat is 45 seconden meer dan John Bolton kreeg van de Senaat.”

Twitter avatar nowthisnews NowThis From politics to his friendship with Leonardo DiCaprio, Brad Pitt didn’t hold back during his speech for his first acting #Oscars win 🏆 https://t.co/xAF4gGopzj

Actrice Laura Dern won beste bijrol als scheidingsadvocaat Nora in Marriage Story: de eerste acteer-Oscar voor een Netflixfilm. Renée Zellweger was beste actrice als Judy Garland in Judy: twee 50-plus actrices. Joaquin Phoenix, beste acteur in Joker, gebruikte het podium van het Dolby Theatre voor een gepassioneerd betoog voor het milieu en veganisme. Waarna de vroeger als nurks en labiel bekend staande Phoenix de zaal bedankte voor een tweede kans. „Ik ben een rotzak geweest, egoïstisch en wreed.”

Twitter avatar ABC ABC News Actor Joaquin Phoenix gives emotional Best Actor acceptance speech for his performance in „Joker.” #Oscars
https://t.co/cm6hY14ce0 https://t.co/AwOdzDvYXK

Het 92ste Oscargala werd zo het gala van het collectief: een lange stroom sterren wisselde de gebruikelijke stopwoorden – „amazing, inspiring, wonderful” – af met zeer brave grappen waar de zaal erg hard om lachte. Geen speech werd door muziek weggedrukt: winnaars van kleine Oscars kenden hun plaats, winnaars van grote Oscars kregen de tijd. Dynamiek moest vooral van de optredens komen: het liedje Into the Unknown van Frozen 2 gezongen door zangeressen uit 24 landen, Elton John, Eminem en met name het 18-jarige fenomeen Billie Eilish, die onderweg van vijf Grammy’s naar haar James Bond-themasong deze avond recent overleden sterren mocht herdenken met een cover van Yesterday.

Wat ontbrak was een presentator die met confronterende grappen leven in de brouwerij bracht. Na gênante episodes – komiek Seth MacFarlane die in 2013 het tenenkrommende ‘We Saw Your Boobs’ zong, Neil Patrick Harris die verstijfde in 2015, Kevin Hart die afviel toen oude homofobe tweets opdoken – deed The Academy het nu voor de tweede keer op rij zonder gastheer of gastvrouw – het belangrijkste, statigste en voorzichtige filmprijzengala wil niet langer het risisco lopen dat het succes van de avond wordt afgemeten aan het optreden van een komiek. Gevolg was een harmonieus, hooggestemd maar wat kleurloos gala. De uitslag maakte veel goed.

Beste Film: Parasite
Beste regie: Bong Joon Ho (Parasite)
Beste actrice: Renée Zellweger in Judy
Beste acteur: Joaquin Phoenix in Joker
Vrouwelijke bijrol: Laura Dern in Marriage Story
Mannelijke bijrol: Brad Pitt in Once Upon a Time … in Hollywood
Beste internationale film: Parasite (Zuid-Korea, regie Bong Joon Ho)
Oorspronkelijk script: Parasite (Bong Joon Ho, Han Jin Won)
Geadapteerd script: Jojo Rabbit (Taika Waititi)
Animatie: Toy Story 4
Cinematografie: Roger Deakins (1917)
Documentaire: American Factory

Correctie (10 februari 2020): in een eerdere versie van dit artikel stond dat Bong Joon Ho een Oscar kreeg voor montage. Bedoeld werd scenario.