Nederlands team redt het net niet tegen Wit-Rusland

Tennis Twee punten waren de Nederlandse tennissters verwijderd van kwalificatie voor de eerste editie van de Fed Cup Finals.

Demi Schuurs (links) en Kiki Bertens verloren hun dubbelpartij tegen het Wit-Russische duo Sabalenka/Sasnovitsj.
Demi Schuurs (links) en Kiki Bertens verloren hun dubbelpartij tegen het Wit-Russische duo Sabalenka/Sasnovitsj. Foto Ronald Hoogendoorn/ANP

De Nederlandse tennissters hebben zich niet geplaatst voor de finale van de Fed Cup. In de kwalificatieronde van het landentoernooi verloor de ploeg van captain Paul Haarhuis van Wit-Rusland: 2-3. De beslissing viel zaterdagmiddag in het dubbelspel. Daarin verloor het Nederlandse duo Kiki Bertens/Demi Schuurs in drie sets van Aljaksandra Sasnovitsj en Aryna Sabalenka: 6-4, 3-6 en 6-7.

In de derde set, bij een 6-5 voorprong, waren Bertens en Schuurs twee punten verwijderd van een overwinning. Ze stonden met 30-0 voor op de service van Sabalenka, maar wisten het niet af te maken.

Voor Bertens was het de eerste nederlaag van het weekend. Zowel vrijdag als zaterdag had ze haar enkelpartij gewonnen. Na afloop van de dubbelpartij liep ze direct richting de kleedkamers, zonder het publiek te bedanken. Ook de persconferentie liet Nederlands enige topspeelster aan zich voorbijgaan.

Excuses Bertens

Zondag maakte Bertens via Instagram excuses voor haar gedrag. „Au, au, au, deze doet heel erg pijn. Maar ook dit is sport helaas. Mooie overwinningen en pijnlijke nederlagen. Ik wil hierbij ook even mijn verontschuldigingen aanbieden aan de Nederlandse pers en het Nederlandse publiek. De emoties hebben na de wedstrijd de overhand genomen en dit had niet mogen gebeuren”, schreef ze.

Wit-Rusland is door de overwinning verzekerd van deelname aan de Fed Cup Finals, van 14 tot en met 19 april in Boedapest. Dat toernooi vindt dit jaar voor het eerst plaats.

Haarhuis was er met zijn ploeg graag bij geweest in de Roemeense hoofdstad. „Het is heel zuur. Ik wilde net het liefst die hele kleedkamer verbouwen. Na afloop had ik een racket in mijn handen, maar dat was niet van mij en heb ik dus maar even teruggelegd. Maar het is geweldig dat Kiki zich beschikbaar stelde en dat we in de sterkste opstelling konden spelen. We waren zo dichtbij. Het kwam op een paar punten aan.”

De Nederlandse vrouwen komen in april wel weer in actie. Dan staan de play-offs voor kwalificatie voor de Fed Cup Finals van 2021 op het programma. „Het ligt in de lijn der verwachting dat ik er dan gewoon bij ben. En in Tokio ook”, aldus Haarhuis, die onlangs bekendmaakte dat hij binnen afzienbare tijd stopt als captain van het Fed Cup-team.