Machtsstrijd

President van El Salvador bezet parlement om veiligheidswet af te dwingen

Foto Reuters

De president van El Salvador heeft zondag met een groep bewapende militairen korte tijd het Congres bezet. Nayib Bukele deed dat om druk te zetten op een wetsvoorstel voor strengere misdaadbestrijding. Hij nam plaats op de stoel van de voorzitter, vouwde zijn handen en begon te bidden. Bukele probeert een lening van 109 miljoen dollar los te krijgen voor misdaadbestrijding, maar stuit op weerstand in de assemblee waar de oppositie domineert. Op 21 februari worden in het land parlementsverkiezingen gehouden. Tot die tijd zegt Bukele geen reden te zien voor geweld. De zakenman en ex-burgemeester kwam vorig jaar als buitenstaander aan de macht door een breuk te beloven met de twee partijen die sinds begin jaren ’90 heersten. (Reuters, AP)