Kunstwerk ter waarde van 20.000 dollar kapot na actie kunstrecensent

Kunstinstallatie De kunstcriticus plaatste een colablikje bij het werk, dat onder meer bestond uit een glazen plaat. Het glas spatte daarop uiteen.
Beeld van de beurs in kwestie. Het kunstwerk op de foto is niet de vernielde installatie.
Beeld van de beurs in kwestie. Het kunstwerk op de foto is niet de vernielde installatie. Foto Sashenka Gutierrez/EPA

Een kunstwerk ter waarde van 20.000 dollar (18.300 euro) is tijdens een kunstbeurs in Mexico kapotgegaan, nadat een kunstrecensent er een frisdrankblikje bij plaatste. Dat schrijft de Mexicaanse krant La Jornada maandag. Kunstkenner Avelina Lésper zette een leeg colablikje bij de glazen installatie, waarop het kunstwerk in elkaar stortte.

Het werk was van de hand van de Mexicaanse kunstenaar Gabriel Rico, en moest het contrast uitbeelden tussen de natuur en voorwerpen gemaakt door de mens. De installatie bestond uit een steen, een mes, een veer en een voetbal. De objecten waren verwerkt in een glazen plaat, die overeind werd gehouden door een koperen frame.

Lees ook: Muur-banaan ter waarde van ruim een ton door bezoeker opgegeten

Colablikje

Het is onduidelijk of Lésper het werk aanraakte toen zij het blikje erbij zette. De kunstkenner had een foto willen maken met het blikje, om op die manier het werk te bekritiseren. Dat ging echter mis. De glazen plaat spatte in stukjes uiteen. Bezoekers van de galerie deelden op sociale media beelden van de schade.

Het is niet duidelijk of Lésper, van wie bekend is dat ze geen liefhebber is van moderne kunst, het werk opzettelijk heeft vernield. Lésper zelf stelde achteraf in een video dat het werk niet door haar toedoen kapot ging: „Het leek wel alsof het werk mijn gedachten erover kon lezen. Het barstte in stukken uiteen.” Ze bood aan de installatie te repareren, maar daar bedankten de galeriehouders voor. Zij verwijten Lésper onprofessioneel met het kunstwerk te zijn omgesprongen, door zo dicht bij de installatie te komen. Wat er nu met het werk gaat gebeuren, is onduidelijk.

Dit bericht bekijken op Instagram

En OMR estamos muy tristes y decepcionados por lo que sucedió el día de hoy en la feria de arte @zonamaco. No entendemos como una supuesta crítica profesional de arte, destruyó una obra. Gabriel Rico fue seleccionado para la Bienal de Venecia el año pasado, dentro de la selección oficial, con piezas en el Giardini y Arsenale. A sus escasos 39 años ha tenido exposiciones individuales en museos de la talla del Aspen Art Museum en Colorado y su obra será mostrada la semana que viene en Frieze Los Ángeles; en fin, es uno de los artistas más buscados de OMR por coleccionistas e instituciones del momento. A pesar de que parece haber sido accidental y que es irrelevante como sucedió, la acción de la Stra. Lésper de acercarse demasiado a la obra para ponerle una lata de refresco encima y tomarse una foto para hacer una crítica, sin duda ocasionó el destrozo, y es sobre todas las cosas, una enorme falta de profesionalismo y respeto. Estamos hablando con los organizadores de la feria y contactando al artista y los mantendremos informados sobre lo que proceda. #ZonaMaco #Mexico #SemanaDelArte #GabrielRico

Een bericht gedeeld door Galería OMR (@galeriaomr) op