Judo

Toernooizege Grol, zeldzame nederlaag Fransman Riner

De Franse judoka Teddy Riner.
De Franse judoka Teddy Riner. Foto Lucas Barioulet/AFP

Henk Grol heeft in Parijs het Grand Slam-toernooi in de klasse boven 100 kilogram gewonnen. Hij versloeg in de finale de Japanner Kokoro Kageura. Het was de eerste toernooizege van Grol sinds zijn overwinning in de Grand Slam van Osaka in december 2018. Kageura had in Parijs voor een grote verrassing gezorgd door in de derde ronde te winnen van Teddy Riner. De Franse judoka was sinds september 2010 ongeslagen en had 154 partijen op rij gewonnen. De 30-jarige Riner won onder meer twee gouden olympische medailles, tien wereldtitels en vier Europese titels. In 2007 werd hij, achttien jaar en vijf maanden oud, de jongste wereldkampioen ooit. De 2,04 meter lange Riner wil in Tokio zijn derde olympische titel op rij winnen. Hij reageerde nuchter op zijn nederlaag. „Het laat zien waar ik hard aan moet werken. Ik heb de laatste tien jaar onder enorme druk gestaan om altijd maar te winnen.” (NRC/AP)