Duitsland

CDU-leider kondigt vertrek aan na AfD-rel Thüringen

Annegret Kramp-Karrenbauer van de Duitse regeringspartij CDU volgt Angela Merkel niet op als bondskanselier van Duitsland. Dat heeft zij volgens Duitse media maandag aan haar partij laten weten. Kramp-Karrenbauer leek als partijvoorzitter van de CDU de gedoodverfde opvolger van Merkel. Naar verwachting blijft ze wel aan als minister van Defensie.

Ook legt Kramp-Karrenbauer deze zomer het partijvoorzitterschap neer. Komende maanden wil ze nog in functie blijven, tot er een opvolger is benoemd. De nieuwe partijvoorzitter wordt bij de volgende Bondsdagverkiezingen in 2021 vermoedelijk ook de CDU-kandidaat voor het kanselierschap.

Aanleiding voor Kramp-Karrenbauers besluit is de politieke crisis in de deelstaat Thüringen in het oosten van Duitsland. Daar werd Thomas Kemmerich (FDP) vorige week verkozen tot minister-president. Dat gebeurde met steun van zijn eigen partij, de CDU en de radicaal-rechtse AfD. Deze partij toonde zich na afloop tevreden met het feit dat „niemand meer om ons heen kan”, zoals ze zelf zeiden.

De AfD werd door de grote partijen in Duitsland tot nu toe geweerd bij onderhandelingen. Maar binnen de CDU bestaat verdeeldheid over de vraag of samenwerking met de AfD altijd taboe moet zijn.

De verkiezing van Kemmerich kwam de Thüringse afdeling van de CDU op zware kritiek te staan. Ook bondskanselier Angela Merkel bemoeide zich met de zaak. Vanuit Zuid-Afrika noemde ze de steun van haar partij voor Kemmerich onvergeeflijk en in strijd met de afspraken. Kramp-Karrenbauer stelde nieuwe verkiezingen voor in de deelstaat, maar kon de lokale afdeling van haar partij niet overhalen om daarmee in te stemmen. Kemmerich heeft zijn functie intussen neergelegd. (NRC)