Nieuwe coronavirus

Opnieuw 39 gevallen nieuwe coronavirus aan boord cruiseschip in Japan

Ondanks maatregelen om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, loopt het aantal patiënten nog altijd op. De WHO maakte maandag bekend een expertteam naar China te sturen. In dit blog houdt NRC alle ontwikkelingen bij rondom de uitbraak van het nieuwe virus.

Opnieuw 39 gevallen nieuwe coronavirus aan boord cruiseschip in Japan

Aan boord van het cruiseschip Diamond Princess voor de kust van Japan zijn 39 nieuwe gevallen van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Daarmee is het aantal gevallen aan boord van het schip opgelopen tot 174. Dat heeft de Japanse minister van Volksgezondheid Katsunobu Kato woensdag bekendgemaakt, schrijft AP.

Het virus is ook geconstateerd bij een medewerker die hielp bij het organiseren van de quarantaine die werd ingesteld toen het schip op 3 februari terugkeerde naar de haven van Yokohama. Die medewerker is naar een ziekenhuis gebracht.

De Diamond Princess heeft ongeveer 3.700 opvarenden aan boord, onder wie vijf Nederlanders. Zij moeten in quarantaine blijven sinds is gebleken dat een passagier die tijdens de cruise in Hongkong van boord was gegaan, besmet was met het virus. Naar verwachting zal de quarantaine nog tot 19 februari duren.

In China is het aantal sterfgevallen als gevolg van het virus opgelopen tot meer dan 1.100. In de provincie Hubei, het centrum van de uitbraak, zijn dinsdag 94 mensen aan de ziekte overleden, hebben gezondheidsautoriteiten gemeld. Er zijn 1.638 nieuwe besmettingen bijgekomen, meldt Reuters.

Die toename ligt aanmerkelijk lager dan de piek van ruim 3.000 nieuwe gevallen op 4 februari, en vormt het laagste aantal nieuwe besmettingen sinds 31 januari. Volgens sommigen is dat een teken dat de epidemie aan kracht verliest.

Nieuwe coronavirus krijgt de naam SARSCoV2

Het nieuwe coronavirus krijgt de naam SARSCoV2. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Er is ook een naam voor de ziekte die het gevolg is voor dit nieuwe coronavirus: covid-19.

Het hoofd van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, waarschuwde dat het eerste vaccin waarschijnlijk pas over 1,5 jaar beschikbaar is. „We moeten nu dus alles op alles zetten om het virus te bestrijden.” Hij vroeg landen om een „agressieve aanpak” van het virus.

Hoofd van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, tijdens een persconferentie. Foto Salvatore Di Nolfi/EPA

Eerder op de dag zei Tedros dat er nog een aantal vragen beantwoord moet worden. Zo is het nog niet precies bekend hoe het virus zich van mens op mens verspreidt en hoe patiënten het beste behandeld kunnen worden. „Om deze uitbraak te verslaan, hebben we antwoord nodig op al deze vragen en meer", zei Tedros volgens persbureau AP. De Chinese epidemioloog Zhong Nanshan, die jaren geleden het SARS-virus identificeerde, is optimistischer. Hij hoopt dat de uitbraak na deze maand over het hoogtepunt heen is, zei hij tegen persbureau Reuters. Hij denkt dat de uitbraak „voorbij kan zijn in april”.

Het virus treft vooral China. Zeker zestig miljoen mensen in Midden-China zitten in een door de overheid opgelegde lockdown in een poging verdere verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Tot nu toe raakten 43.000 mensen besmet. Het overgrote deel van hen woont in China. In ruim twintig andere landen werden 393 besmettingen gemeld.

Het dodental oversteeg maandag de duizend. Tot nu toe stierven 1.007 mensen aan het nieuwe virus, twee van hen woonden buiten China. Tedros sprak eerder op de dag over een „noodtoestand” voor China, maar „één die een zeer ernstige bedreiging vormt voor de rest van de wereld".

Correctie (11 februari 2020, 18.23 uur): in een eerdere versie van deze blog-update stond dat het nieuwe coronavirus covid-19 heet. Dit klopt niet, er zijn benamingen voor het virus (dat heet SARSCoV2) en de ziekte (die heeft de naam covid-19 gekregen). Dat is nu aangepast.

Passagiers cruiseschip Westerdam mogen toch niet van boord in Thailand

Passagiers en bemanningsleden van de Westerdam, een Nederlands cruiseschip van de rederij Holland America Line, mogen toch niet van boord in Thailand. Het schip mag wel aanmeren in de Thaise haven, maar de opvarenden moeten aan boord blijven. Dat meldt de Thaise minister van Volksgezondheid dinsdag op Facebook.

De Westerdam vertrok op 1 februari uit Hongkong en is al enkele dagen op zoek naar een haven. Holland America Line maakte maandag bekend dat het schip zou uitwijken naar de haven van Laem Chabang in Thailand en passagiers vanuit daar naar Bangkok zouden worden gebracht. De Japanse overheid ontzegde het schip vrijdag toegang tot Japanse havens omdat er vermoedens waren dat enkele opvarenden besmet waren met het nieuwe coronavirus. Eerder mocht het schip al niet aanmeren in havens in de Filippijnen, Taiwan en Guam.

Volgens Holland America Line wordt er extra gecontroleerd op het nieuwe virus en is geen van de opvarenden besmet geraakt. Onder de ongeveer tweeduizend opvarenden bevinden zich volgens diverse media 91 Nederlanders. Het is onduidelijk of het schip nu alsnog zal aanmeren in Thailand.

Archiefbeeld van het cruiseschip de Westerdam. Foto Yonhap South/EPA

Dodental coronavirus boven duizend

Autoriteiten in de provincie Hubei hebben bekendgemaakt dat er op maandag 103 dodelijke slachtoffers zijn gevallen door het nieuwe coronavirus. Daarmee is het totale aantal doden gestegen tot 1.013. 974 doden vielen in de provincie Hubei en 37 doden in de rest van China. Twee dodelijke slachtoffers vielen in andere landen.

Er zijn 2.097 nieuwe besmettingen bijgekomen in Hubei, meldden de gezondheidsautoriteiten. In heel China zijn er meer dan 40.000 mensen besmet. Het nieuwe coronavirus, dat opdook in de miljoenenstad Wuhan, is door de Wereldgezondheidsorganisatie uitgeroepen tot internationale noodtoestand.

Geplaagde Xi Jinping verschijnt in openbaar

Met een mondkapje op zijn gezicht heeft de Chinese president Xi Jinping een ziekenhuis in Beijing bezocht. Dat meldt de BBC. Xi Jinping verscheen de afgelopen weken weinig in het openbaar. Bij zijn bezoek liet de president zijn temperatuur meten en zei hij tegen ziekenhuismedewerkers dat „we erop moeten kunnen vertrouwen dat we uiteindelijk deze strijd tegen de epidemie zullen winnen”.

De kritiek op hoe China het nieuwe coronavirus heeft aangepakt is de afgelopen tijd toegenomen. Autoriteiten zouden al in een vroegtijdig stadium op de hoogte zijn geweest van het virus, maar zouden onvoldoende maatregelen hebben genomen. Artsen werden gedwongen te zwijgen over het virus en op maandag werd bekend dat een kritische Chinese burgerjournalist die vanuit de stad Wuhan verslag deed van het nieuwe coronavirus vermist is geraakt.

Twitter avatar SCMPNews SCMP News Xi Jinping, wearing a face mask, visited a hospital and neighbourhood in Beijing. He bid residents good health and joked: “let’s not shake hands” https://t.co/vbBQM0i3Of https://t.co/QlVlmenOgE

Chinese journalist verdwenen na kritisch verslag coronavirus

In internationale media is aandacht voor de vermissing van een kritische Chinese burgerjournalist die vanuit de stad Wuhan verslag deed van het nieuwe coronavirus. Vrienden en familieleden zeiden dat Chen Qiushi sinds donderdag niet meer op berichten reageerde, waarna zij hierover hun zorgen uitspraken op sociale media.

Zijn verslag vanuit het getroffen gebied zou gelijk al de aandacht van de overheid hebben getrokken. Op 25 januari werd hij al van het Chinese berichtenplatform WeChat verbannen. De politie zou volgens hem ook zijn ouderlijk huis hebben bezocht. The Washington Post meldt dat de Chinese autoriteiten tegen familieleden van Chen gezegd hebben dat zij hem in quarantaine hebben geplaatst. Hij zou besmet zijn met het virus. De familieleden hebben Chen zelf echter niet te spreken gekregen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Chen gedwarsboomd werd door de Chinese overheid. Vanuit Hongkong berichtte hij afgelopen zomer over de protesten en weersprak hij uitspraken van de overheid dat de demonstranten „relschoppers en separatisten” zouden zijn. Als gevolg daarvan werd zijn account op het socialemediaplatform Weibo verwijderd.

Volle mortuaria

De Amerikaanse nieuwssite Quartz sprak begin februari met Chen, waarbij hij beschreef dat hij veel lijken had gezien in Wuhan, onder andere in een ziekenhuisgang. Verplegend personeel zou tegen hem gezegd hebben dat de mortuaria het aantal lichamen niet konden verwerken.

De betrouwbaarheid van de officiële cijfers over het virus in China wordt ook internationaal in twijfel getrokken. Onder andere door het tekort aan testsets is het nog maar de vraag of de overheid genoeg zicht heeft op het aantal infecties en doden. China slaat het aanbod van buitenlandse hulp echter grotendeels af.

Lees ook: Hoe betrouwbaar zijn de Coronacijfers uit China?

British Airways verlengt vluchtstop van en naar China

Luchtvaartmaatschappij British Airways zal vanwege het nieuwe coronavirus tot en met eind maart geen vluchten uitvoeren van en naar China. Dat maakte het bedrijf maandagavond bekend.

Eerder kondigde de vliegmaatschappij, die directe vluchten van en naar Beijing en Shanghai verzorgt, al aan die tot begin maart te schrappen. British Airways verwijst naar het reisadvies van het Verenigd Koninkrijk. Daarin worden alle reizen in China behalve de hoogstnoodzakelijke afgeraden. Reizen binnen de provincie Hubei, waar de epidemie begon, raadt de Britse overheid volledig af.

Ook KLM vliegt niet meer op Shanghai en Beijing. Zij verwachten vanaf half maart de verbinding met de steden weer te kunnen herstellen. Zowel KLM als British Airways vliegen nog wel op Hongkong.

British Airways schrapte eerder al alle vluchten van en naar China tot begin maart. Foto Andy Rain/EPA

'Enkele' aangiftes om carnavalslied over Chinezen

Meerdere mensen hebben aangifte gedaan tegen dj Lex Gaarthuis die het carnavalslied 'Voorkomen is beter dan Chinezen' afgelopen vrijdag uitzond. Ook tegen de zender Radio 10 is aangifte gedaan. Discriminatie.nl, het landelijke platform om melding te maken van discriminatie, vertelt aan persbureau ANP dat bij het bureau maandag ruim drieduizend meldingen zijn binnengekomen over het lied.

Enkele klagers hebben aangifte gedaan, volgens een woordvoerder. Het is niet duidelijk om hoeveel aangiftes het gaat. „Het is nu aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of hier sprake is van discriminatoire groepsbelediging of het aanzetten tot discriminatie van of haat tegen Chinezen”, aldus Discriminatie.nl.

Lees ook dit interview met een socioloog: ‘Een epidemie versterkt racisme’

Het lied is discrimineren en haatzaaiend, volgens organisaties die de belangen behartigen van Chinezen in Nederland. Zaterdag werd een petitie gestart tegen het lied. „Wij gunnen het iedereen om een grap te maken of satire te bedrijven. Maar door dit lied is er een grens overschreden”, staat in een verklaring over de petitie. Inmiddels hebben bijna 30.000 mensen hun handtekening gezet.

In het weekend bood Gaarthuis, die het nummer maakte als alter-ego Rotterdamse Toon zijn excuses aan voor het lied. Video's van de opname zijn verwijderd.

Verspreiding van virus in VK: een van patiënten is werkzaam in huisartsenpraktijk

Een van de patiënten van wie maandag de diagnose bekend is geworden in het Verenigd Koninkrijk, is werkzaam in een huisartsenpraktijk in Brighton. Volgens de BBC is The Country Medical Centre vanwege de positieve test van de medewerker gesloten.

Patiënten die naar de post bellen, krijgen een bericht te horen: „Helaas moest het gebouw worden gesloten vanwege een dringende operationele gezondheids- en veiligheidsredenen.” Er zijn beelden vrijgegeven van de ontsmetting van de kliniek.

In Brighton werd volgens de BBC eerder bij een Britse man besmetting met het nieuwe coronavirus geconstateerd. Die patiënt wordt 'gelinkt' aan vijf andere gevallen, van wie vier dus maandag bekend werden gemaakt. In het VK zijn nu acht gevallen van het virus bekend. Daarnaast zijn vijf Britten met het virus in een een Frans skiresort.

Op deze foto (door een raam genomden) is te zien dat de huisartsenpraktijk in Brighton wordt gedesinfecteerd. Foto Glyn Kirk/AFP

Grieppeiling test nu ook op het nieuwe coronavirus

Het RIVM en onderzoeksinstituut Nivel gaan in de grieppeiling ook kijken naar de mogelijke aanwezigheid van het nieuwe coronavirus. Hoewel er in Nederland nog geen sprake is van een besmetting of een uitbraak, wordt toch vast begonnen met de peiling onder patiënten met griepklachten. Vrijdag zijn de huisartsen over het onderzoek geïnformeerd.

Bij veertig huisartsenpraktijken worden met wattenstaafjes monsters afgenomen van patiënten met griepverschijnselen. Die monsters worden doorgestuurd naar het RIVM, waar onderzocht wordt waarmee de patiënt besmet is. Het instituut kijkt nu ook of sprake is van het coronavirus, legt projectleider Mariëtte Hooiveld van het Nivel uit.

De grieppeiling is bedoeld om in de gaten gehouden welke vormen van griepvirussen of verkoudheidsvirussen heersen. Met enkele tientallen monsters per week (het Nivel mikt op tachtig) is de kans dat een Nederlandse patiënt op deze manier wordt ontdekt nihil. „Het is voorbereiding", aldus Hooiveld. „Dit is geen screening. Als een huisarts iemand in de praktijk krijgt met griepachtige klachten die uit China komt, gaan direct alarmbellen af."

Artsen of laboratoria die hebben vastgesteld dat een patiënt mogelijk besmet is met het nieuwe coronavirus, zijn al verplicht dat te melden.

Petitie tegen racisme tegen Aziatische Nederlanders 27.000 keer ondertekend

Een petitie waarin racisme tegen Aziatische Nederlanders veroordeeld wordt is in twee dagen tijd bijna dertigduizend keer ondertekend. De opstellers van de petitie zeggen dat ze door het nieuwe coronavirus dagelijks worden geconfronteerd met „grapjes en uitlatingen die niet kunnen". Ze vragen media en politiek verantwoordelijkheid te nemen. „Het is tijd dat wij de discussie aangaan."

Aanleiding voor de petitie 'We zijn geen virussen' is onder meer een liedje op Radio 10 in het programma van dj Lex Gaarthuis. Daarin werd een aantal racistische grappen gemaakt op de melodie van Gottlieb Wendehals' 'Polonäse Blankenese', in Nederland vooral bekend van Arie Ribbens' cover 'Polonaise Hollandaise'. De zanger zingt onder meer dat het nieuwe coronavirus komt „door die stinkchinezen". Het refrein is "Vreet geen Chinees, dan hebbie niks te vrezen / Want voorkomen is beter dan Chinezen". Die tekst wordt in de petitie „zeer discriminerend en inhumaan van aard" genoemd.

De opstellers van de petitie, Vincent Yeers en Hui-Hui Pan, riepen Radio 10 op excuses aan te bieden. De zender heeft dat inmiddels gedaan. Ook vragen ze de media „zich bewust te zijn van hun rol in beeldbepaling, stereotypering en vooroordelen" over Aziatische mensen en andere groepen in Nederland. De politiek wordt opgeroepen zich te verdiepen in Aziatische Nederlanders en iets te doen tegen racisme en discriminatie.

Radio 10 heeft het liedje inmiddels offline gehaald. Het is nog wel terug te vinden op YouTube:

Zestig besmettingen op Japans cruiseschip, VK kondigt extra maatregelen af

Op het cruiseschip dat sinds vorige week voor de Japanse kust ligt, zijn zestig nieuwe besmettingen met het Wuhan-coronavirus vastgesteld. Daarmee komt het totale aantal patiënten op 130, meldt de Japanse televisiezender TBS TV op basis van informatie van het Japanse ministerie van Volksgezondheid.

De Diamond Princess met zo'n 3.700 opvarenden werd vorige week in quarantaine geplaatst, omdat het virus bij een van de passagiers was vastgesteld. Het schip ligt in de haven van Yokohama. Vijf Nederlanders die zich aan boord bevinden zijn voor zover bekend niet besmet. De passagiers, die zelf in de gaten moeten houden of ze koorts hebben, mogen om en om in groepen naar buiten om een frisse neus te halen.

Het nieuwe coronavirus heeft tot nu toe aan 908 mensen het leven gekost. Zondag was de dodelijkste dag tot nu toe: 97 mensen bezweken aan de ziekte, en bij ruim drieduizend werd vastgesteld dat ze besmet zijn. Het totale aantal Wuhan-coronaviruspatiënten komt daarmee op veertigduizend.

Een aantal landen heeft aanvullende maatregelen getroffen. Zo is de ziekte in het Verenigd Koninkrijk verklaard tot een „ernstige en directe bedreiging voor de volksgezondheid”. Daarmee kunnen patiënten onder meer effectiever in quarantaine geplaatst worden.

Een ander cruiseschip, de Westerdam, is vanwege het virus uitgeweken naar de haven van Laem Chabang in Thailand. Aanvankelijk zou het schip van rederij Holland America Line naar Japan varen, maar dat stonden de autoriteiten aldaar niet toe. Het schip is volgens de rederij niet in quarantaine geplaatst, maar er wordt wel extra gecontroleerd. De ongeveer tweeduizend passagiers krijgen hun geld terug en een tegoed voor een nieuwe cruise. Onder hen bevinden zich volgens verschillende media 91 Nederlanders.

Vier Britten zijn besmet met het virus. Allen zijn afkomstig uit Engeland.

De Diamond Princess in de haven van Yokohama. Foto Kim Kyung-Hoon/Reuters

WHO stuurt team van deskundigen naar China

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een internationaal team van deskundigen naar China gestuurd om te helpen bij het onderzoek naar de epidemie van het nieuwe coronavirus. Het hoofd van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, schreef zondagavond op Twitter dat het team onderweg is naar Beijing.

Twitter avatar DrTedros Tedros Adhanom Ghebreyesus I’ve just been at the airport seeing off members of an advance team for the @WHO-led #2019nCoV international expert mission to #China, led by Dr Bruce Aylward, veteran of past public health emergencies.

De WHO-baas heeft eind januari persoonlijk met de Chinese president Xi Jinping onderhandeld over toegang voor de delegatie. Daarna heeft het nog bijna twee weken geduurd voordat China definitief groen licht gaf voor de samenstelling van het team.

De missie wordt geleid door de Canadese WHO-veteraan Bruce Aylward, een expert op het gebied van infectieziekten met ervaring op het gebied van bestrijding van onder meer polio en ebola. Wie verder deel uitmaken van de delegatie is niet bekendgemaakt. De WHO heeft de uitbraak van het Wuhan-coronavirus op 30 januari bestempeld als een internationale noodsituatie.

Dodental in China loopt op tot 908

In China zijn sommige werknemers maandag weer aan het werk gegaan, na een nieuwjaarsvakantie die op bevel van de regering is verlengd wegens het virus. Het dodental als gevolg van het coronavirus in China is opgelopen tot 908, heeft de Chinese Nationale Gezondheidscommissie maandag verklaard. Zondag zijn er 97 sterfgevallen bijgekomen, het hoogste op één dag sinds de uitbraak begon.

Het aantal besmettingen in China is zondag gestegen met 3.062 gevallen. Daarmee is het totale aantal bekende gevallen opgelopen tot 40.171. Het virus is tot nu toe in zeker 27 andere landen en gebieden vastgesteld, bij meer dan 330 mensen. Buiten China zijn twee patiënten aan de gevolgen van het virus overleden, beiden Chinese staatsburgers.

Nieuw blog

In dit liveblog volgen we de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Lees hier het vorige blog terug.