Recensie

Recensie Muziek

Black Pumas is de heetste soulband van het moment

Soul Ex-straatzanger Eric Burton pakt zijn publiek in met charisma en een gelaagde stem vol oude soulverwijzingen. De sterke liedjes van Black Pumas doen de rest.

Zanger Eric Burton van de Black Pumas.
Zanger Eric Burton van de Black Pumas. Dorien Hein / Tot kijk fotografie

Al bij het tweede nummer staat Eric Burton tussen het publiek. Hij maakt kennis, praatjes, selfies en dansjes. Hij zal er deze avond nog vaak terugkeren, want de charismatische zanger van Black Pumas maakt het nou eenmaal graag intiem. Zijn stem heeft dat ook, hij kan de pijn draaglijk, ja dansbaar, maken door te zingen. Tel daarbij op vier uitstekende muzikanten, twee zangeressen met gospeltamboerijn en perfect op maat gesneden liedjes en voilá, Black Pumas is je heetste soulband van het moment.

De band heeft in korte tijd reputatie opgebouwd, het concert in Utrecht was al een poosje uitverkocht en de Grote Zaal zat een uur voor aanvang vol met mensen die de storm hadden getrotseerd voor de funky band uit Austin, Texas.

Oude zuidelijke soul

Het is onmogelijk om de referenties aan oude, voornamelijk zuidelijke soul niet op te pikken. De gitaarslagjes klinken als de fijnste hits van Stax, met soms de vette smeekblues van Albert King, Burtons stem zou je kunnen verwarren met Al Green en soms een verrassende Curtis Mayfield, in teksten hinten de Pumas graag naar klassiekers: Otis Reddings ‘Fa Fa Fa’ en ‘Bad Moon Rising’ van Creedence Clearwater Revival. Maar oud klinkt het allerminst, producer en gitarist Adrian Quesada bedacht het project nadat hij zich had verwonderd over de beats van hiphopcollectief Wu-Tang Clan.

Lees ook: Black Pumas brengt opgewekte, hoge energie op Birdfest

De enige cover die ex-straatzanger Burton in Utrecht zingt is een prachtige versie van ‘Fast Car’ van Tracy Chapman. Het eigen materiaal is namelijk al ijzersterk. De smeeksoulballade ‘Know You Better’ eindigt in een stevige versnelling, het aanstekelijke ‘Stay Gold’ krijgt live mooie toetsarrangementen mee. Klapstuk is feelgoodhit ‘Colors’, zo’n nummer dat nooit meer van de radio mag verdwijnen, een instant-soulclassic, meegezongen door een als vanzelf verbroederde zaal. Burton springt nog maar eens tussen het publiek.