Belastingadviseurs: overheid doet te weinig tegen witwassen

Brancheorganisaties van belastingadviseurs stellen dat de overheid te weinig mankracht heeft om meldingen van verdacht geld goed te onderzoeken.
Een actie tegen ondermijning van de belastingdienst in Rotterdam.
Een actie tegen ondermijning van de belastingdienst in Rotterdam. Foto Jeroen Jumelet/ANP

De overheid doet te weinig om criminele geldstromen op te sporen. Dat vinden brancheorganisaties van belastingadviseurs. De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) en Register Belastingadviseurs zeggen maandag in Trouw dat opsporingsinstanties „de mankracht niet hebben” om meldingen van witwassen en fraude goed uit te zoeken.

Banken en financiële instellingen moeten verplicht melding maken van verdachte transacties. Het Openbaar Ministerie en de FIOD kunnen, als er echt iets aan de hand blijkt te zijn, dan tot vervolging overgaan. Dat gebeurt volgens de brancheorganisaties door onderbezetting nu te weinig. „Het komt nu te veel van één kant”, zegt Wim Gohres namens de Nederlandse Orde van Banken in Trouw.

In 2018 werd een recordbedrag van 9,5 miljard euro aan financiële transacties verdacht verklaard. Het ging om zo’n 58.000 transacties die werden gemeld bij de FIU Nederland, een speciale tak van de politie die zich specifiek richt op financiële criminaliteit. Ongeveer 15.000 meldingen hadden betrekking op verdachte transacties gemeld bij banken.

Lees ook: Witwassen blijft worstelen voor bank

Hoge boetes

Met name Nederlandse banken werden afgelopen jaren op hun vingers getikt. Zo schikte ING in 2018 voor 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie vanwege falend toezicht op witwassen. De Nederlandsche Bank trok al eerder aan de bel. De toezichthouder vindt dat banken meer maatregelen moeten nemen tegen witwassen.

In Nederland wordt ieder jaar zo’n 15,7 miljard euro crimineel verdiend, zo bleek vorig jaar uit onderzoek. De helft van dat geld wordt hier witgewassen. Nederlandse bedrijven die onvoldoende optreden tegen witwassen, kunnen hoge boetes krijgen.