Ciara

Schade Ciara wordt opgenomen

Zondag trok voor het eerst een storm met een naam over Nederland: Ciara. Het zwaarste weer als gevolg van de storm is maandagavond voorbij. De schade is groot, maar lijkt door alle voorzorgsmaatregelen relatief mee te vallen.

Schade Ciara wordt opgenomen

Verzekeringsbedrijf Interpolis heeft op maandagavond al meer dan 2.100 schademeldingen binnengekregen naar aanleiding van storm Ciara. Het gaat hierbij vooral om schade aan woningen, bijvoorbeeld afgewaaide dakpannen en omgevallen schuttingen. De meeste schade is gemeld in Noord- en Zuid-Holland en Brabant. Interpolis denkt de meeste meldingen intussen wel binnen te hebben.

De verzekeraar denkt dat de schade relatief nog meevalt, omdat mensen in de aanloop naar de storm maatregelen hebben genomen om hun woningen te beschermen. Het Verbond voor Verzekeraars komt op dinsdag met een schatting van het totaal aantal schademeldingen bij alle verzekeraars.

Bij de brandweer zijn in totaal meer dan 5.000 meldingen binnengekomen als gevolg van de storm.

Wateroverlast

In Dordrecht wordt met zandzakken gewerkt om het water bij woningen weg te houden. Het water stond daar op maandagavond op 2,2 meter NAP, waardoor het over de kades stroomde. De burgemeester noemt het gevaar beperkt. Ook in Rotterdam en Zwijndrecht zijn straten ondergelopen.

In de Biesbosch is de Noordwaard overstroomd. Dit is een zogeheten doorstroomgebied, waar het water vanuit de Merwede terecht kan zodra het over de dijken van deze rivier heen komt. Het doorstroomgebied, ingericht in 2015, is onderdeel van het project Ruimte voor de Rivier, dat bedoeld is om overstromingen te voorkomen.

Twitter avatar RWS_WNZ RWS West NL Zuid Rechtstreekse beelden van de (ont)polder #Noordwaard die nu volstroomt met water uit de Merwede. Ruimte voor de Rivier werkt! Lagere rivierstanden van ca 30 cm vanwege #Noordwaard https://t.co/p1Jqf7O4QZ

Drie waterkeringen dicht vanwege hoge waterstanden

Drie waterkeringen zijn in de nacht van zondag op maandag gesloten vanwege de hoge waterstanden die onder meer het gevolg zijn van de harde wind. Het gaat om de Oosterscheldekering in Zeeland, de Haringvlietkering tussen Zeeland en Zuid-Holland en de Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel. Dat zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegen NRC.

De route van het NK Tegenwindfietsen ging zondag over de Oosterscheldekering. Foto Arie Kievit/ANP

De hoge waterstand is het gevolg van een springtij, een extra hoge vloed vanwege de volle maan, en harde wind, waardoor het zeewater hoger tegen de Nederlandse kust wordt aangestuwd. Daardoor stroomt er meer water naar binnen dan gebruikelijk. De Oosterscheldekering gaat dicht als de waterstand boven drie meter NAP komt te staan.

Het sluiten van de Hollandse IJsselkering gebeurt een paar keer per jaar en is bedoeld om onder NAP gelegen achterland te beschermen tegen overstromingen. Wanneer dit gebeurt wordt het bouwwerk rood belicht, wat van verre te zien is. De andere Deltawerken gaan minder vaak dicht. Rijkswaterstaat kan nog niet zeggen wanneer de keringen weer opengaan.

Vijf doden in Europa door storm Ciara

In verschillende Europese landen zijn doden gevallen door storm Ciara. Twee Poolse vrouwen zijn om het leven gekomen bij skioord Bukowina Tatrzanska, nabij de Slowaakse grens, meldt persbureau AP maandagmiddag. Delen van een dak waaiden op een moeder en dochter, twee anderen raakten bij het incident gewond.

Eerder overleden drie anderen aan de gevolgen van de storm. In Zweden verdronk een man nadat zijn zeilboot op het Fegenmeer, in het zuiden van het land, kapseisde. Zijn mede-opvarende is nog vermist. In het zuiden van Engeland en het noorden van Slovenië zijn twee mannen overleden, nadat hun auto’s geraakt werden door vallende bomen.

800.000 liter mest stroomt weg uit mogelijk door wind opengescheurde silo

Op een boerenerf in het Gelderse Didam is maandagochtend 800.000 liter mest uit een silo gelekt die mogelijk door een windvlaag was opengebarsten, melden regionale media. De eigenaresse bevestigt het nieuws tegenover NRC, maar wil verder geen commentaar geven. Het opruimen van de mest „wordt ouderwets handwerk”, laat de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) aan Omroep Gelderland weten.

De mest is voornamelijk op het erf terechtgekomen, maar deels ook op de openbare weg en in nabijgelegen sloten. De brandweer, het waterschap en de gemeente waren bij elkaar gekomen op het erf om een plan van aanpak te maken: de vrees bestond dat de mest het oppervlaktewater zou vervuilen. Door dammetjes op te werpen is verdere verspreiding naar sloten en beken voorkomen. Wat de precieze milieuschade is, moet nog blijken.

Mogelijk heeft de harde wind een scheur in de silo gemaakt. De boer hoorde volgens de Gelderlander rond kwart voor zes in de ochtend „een enorme rukwind”. Zijn vrouw zag een half uur later, toen ze naar haar werk ging, de mest over de weg stromen. Rond negen uur 's morgens was de situatie onder controle. Waarschijnlijk zal een gespecialiseerd bedrijf de op het erf overgebleven mest opruimen.

Ook buitenland ondervindt hinder van storm

Storm Ciara heeft ook in het buitenland voor veel schade gezorgd. Tienduizenden huishoudens in het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland en Frankrijk zaten maandagnacht en -ochtend zonder stroom, melden internationale persbureaus.

De storm bereikte zondagochtend het Verenigd Koninkrijk als eerste. Meerdere plaatsen hadden te maken met overstromingen, meldt de BBC. Ook momenteel is er volgens de overheid nog in vrijwel het hele land overstromingsgevaar.

Zeker 130.000 huishoudens in Frankrijk zijn maandagochtend zonder stroom komen te zitten. De zwaarst getroffen regio’s zijn onder andere Bretagne, Normandië en Île-de-France, melden Franse media. In 26 departementen geldt nog code oranje.

Vluchten geschrapt

In het Duitse Beieren zaten zeker vijftigduizend huishoudens maandagochtend zonder stroom. Het auto- en treinverkeer is in het hele land ontregeld, en veel vluchten zijn geschrapt: 420 van de 1.000 in München, zeker 150 in Düsseldorf en Keulen. Alle Europese vluchten van Lufthansa zijn zeker tot 13.00 uur vanmiddag geannuleerd en intercontinentale vluchten tot 14.00 uur.

De storm heeft in de nacht van zondag op maandag ook Tsjechië bereikt. Daar hebben zeker honderdduizend huishoudens geen stroom, door omgevallen bomen op elektriciteitsdraden.

Schiphol schrapt 220 vluchten

Schiphol schrapt maandag zeker 220 vluchten vanwege de storm, meldt een woordvoerder van het vliegveld maandagochtend aan NRC. Het gaat vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen. Op zondag schrapte de luchthaven in totaal 240 vluchten.

De brandweer is zondag 2.250 keer uitgerukt voor meldingen van overlast en schade door de storm, meldt Alarmeringen.nl. De meeste meldingen kwamen uit de grootste steden: Amsterdam (126), Rotterdam (94) en Den Haag (68).

Hoeveel schade de storm precies heeft veroorzaakt, is nog niet helemaal duidelijk. De Nederlandse Bond van Verzekeraars laat maandagochtend weten nog geen uitspraak te kunnen doen over het aantal schademeldingen. De bond verwacht maandag en dinsdag nog veel schademeldingen door aanhoudende windstoten. Ook geven veel mensen schade pas later op. Interpolis had zondagavond naar eigen zeggen zeshonderd schademeldingen binnengekregen.

700 kilometer file, meeste treinen vooralsnog op schema

Rijkswaterstaat waarschuwt maandagochtend vanwege hevige wind voor de situatie op de weg. Rond kwart voor zeven 's morgens stond er ruim zevenhonderd kilometer file. Het KNMI heeft code geel afgegeven. In het hele land kunnen zich windstoten van zo'n 80 kilometer per uur voordoen. In Noord- en Zuid-Holland houdt de wind tot ongeveer 11.00 uur aan, het zuiden van het land krijgt vanavond nog te maken met gevaarlijk weer.

Vanwege de wind zijn de N307 tussen Lelystad en Kampen en de N57 tussen Middelburg en Brouwersdam afgesloten voor vrachtwagens en auto's met aanhangers. De A16 van Rotterdam naar Breda is bij de Moerdijkbrug dicht vanwege een gekantelde vrachtwagen.

Ook de NS ondervindt hinder, al rijden de treinen grotendeels op schema. De Intercity Direct tussen Amsterdam Centraal en Breda rijdt tot ongeveer 09.30 uur vanochtend niet. Reizigers die van Schiphol naar Antwerpen-Centraal willen, moeten bovendien rekening houden met ongeveer een uur vertraging. Ook luchthaven Schiphol waarschuwt vandaag opnieuw voor vertragingen en annulering van vluchten.

Code oranje voor heel Nederland beëindigd

Het KNMI heeft code oranje voor het hele land beëindigd, ook in Noord-Brabant en Limburg. Eerder op zondagavond werd code oranje in het grootste deel van het land afgeschaald, op het zuidoosten na. In Limburg werd code oranje als laatste om 00.21 uur beëindigd.

Dat betekent dat het zwaarste weer als gevolg van storm Ciara voor heel Nederland achter de rug is. In het hele land geldt nu code geel. Dat houdt in dat er kans blijft op gevaarlijk weer, waarbij het raadzaam is om op te letten, met name voor mensen die onderweg zijn.

Twitter avatar KNMI KNMI #CodeOranje voor zeer zware #windstoten ook voor Limburg beëindigd. #CodeGeel voor zware #windstoten blijft echter van kracht. #StormCiara https://t.co/0qKIwDGADX #knmiwaarschuwing. https://t.co/XmnelJ23ZN

Volgens het KNMI komen er in het hele land nog zware windstoten voor van 75 tot 100 kilometer per uur. Aan de kust is er kans op zeer zware windstoten van 100 tot 110 kilometer per uur. Deze houden maandag waarschijnlijk de hele dag aan.

Overlast als gevolg van de storm zal daarom naar verwachting maandag voortduren. Rijkswaterstaat en de ANWB verwachten een drukke ochtendspits. De NS verwacht dat ook het treinverkeer maandag nog last kan hebben van de gevolgen van de storm.

Bewoners door storm beschadigde portiekflat moeten elders logeren

De bewoners van veertig flatwoningen in Rotterdam moeten de komende nacht elders doorbrengen, meldt persbureau ANP. Ze moesten hun huizen uit omdat door de storm een deel van het dak van de portiekflat is losgewaaid.

Het gaat om een stuk dakbedekking van ongeveer twintig vierkante meter op een flat aan de Jonker Fransstraat. Dat is door de harde wind van het dak geslagen, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. Het houten dak ligt er nog, maar het bitumen en de isolatie zijn er afgewaaid. Regenwater komt in de woningen terecht.

De bewoners zijn elders opgevangen. Sommigen verblijven in een hotel, anderen logeren bij familie en vrienden. Voordat het dak gerepareerd kan worden, moet eerst de wind gaan liggen, zegt de woordvoerder. „Pas daarna kan het pand wind- en waterdicht worden gemaakt. En dat kan wel een of twee dagen duren, afhankelijk van het weer.”

Veertig woningen van een flatgebouw in Rotterdam zijn ontruimd, nadat een deel van het dak is losgewaaid. Foto ANP

Zwaarste weer achter de rug, veel schademeldingen

Op Noord-Brabant en Limburg na heeft het KNMI code oranje beëindigd. Dat betekent dat de zwaarste buien en windstoten van storm Ciara Nederland verlaten hebben. Wel vinden aan de kust nog harde windstoten plaats van 100 tot 120 kilometer per uur.

Ook de komende dagen blijft het onrustig. De harde windstoten kunnen aanhouden tot dinsdag. De NS verwacht dat het treinverkeer maandag nog last heeft van de gevolgen van storm Ciara. De ANWB waarschuwt voor een zware ochtendspits vanwege de harde windstoten, die zeker nog tot dinsdag aanhouden.

Twitter avatar KNMI KNMI In het zuidoosten geldt nog korte tijd #CodeOranje met tijdens buien lokaal zeer zware #windstoten,verder blijft #CodeGeel van kracht. #StormCiara https://t.co/of7C02JU4N #knmiwaarschuwing. https://t.co/dpPyZhecVg https://t.co/RuhbyFEkuc

Verzekeraar Interpolis meldde zondagavond om half tien dat het zeshonderd meldingen binnen had van stormschade, aldus ANP. De meldingen gaan vooral over woonhuizen. De verzekeraar verwacht dat het aantal meldingen gaat stijgen.

Windparken op zee staan stil

De Nederlandse windparken op zee staan stil tijdens storm Ciara. Dat blijkt uit meetgegevens van monitoringssite energieopwek.nl. Sinds elf uur vanochtend zijn de windmolens uitgezet.

De windmolens worden uitgezet vanaf een windkracht boven tien, bevestigt een woordvoerder van Eneco. Dan is de kans op oververhitting te groot en worden de wieken uit de wind gedraaid, waardoor ze stil komen te staan. In totaal heeft Nederland vier windmolenparken in productie op de Noordzee.

Ook op land worden windmolens uitgezet bij een windkracht hoger dan tien. Dat was vanmiddag nog niet (overal) het geval.

Twitter avatar BM_Visser Martien Visser https://t.co/KjMEXfX86p maakt gebruik van gemeten windsnelheden (ruim 40 locaties op land en ter zee) en berekent daaruit de windopbrengst.
Op dit moment zouden alle NL offshore windturbines uit staan. En dat klopt! Zie websites met live-gegevens windparken Eneco en Gemini. https://t.co/0YUJ9Lqyyl

Storm Ciara in beeld vanuit de weersatelliet

Beelden van de storm Ciara vanuit de Europese weersatelliet van Eumetsat. Ciara is het dikke wolkengebied dat vanuit het westen over Nederland trekt.

Video gemaakt door Arlen Poort.

Rotterdam: Veertig woningen ontruimd om stuk losgewaaid dak

Veertig woningen zijn zondagavond ontruimd in Rotterdam door een stuk dak dat is losgewaaid. Dat meldt de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De bewoners worden elders opgevangen, meldt ANP. Tramverkeer en overig verkeer is stilgelegd in de buurt van de Jonker Fransstraat in Rotterdam, waar het dak is losgewaaid van de huizen.

Volgens Weeronline bereikt storm Ciara tussen zes uur 's avonds en middernacht haar hoogtepunt. Naast harde windstoten trekken ook zware buien over het land met kans op onweer. Windstoten van boven de 130 kilometer per uur zijn mogelijk.

240 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd

240 vluchten van en naar Schiphol zijn inmiddels geannuleerd door storm Ciara. Dat meldt een woordvoerder van Schiphol aan ANP zondagavond. Eerder op de dag waren dat er nog 120.

In de loop van de avond komen er naar verwachting nog meer annuleringen bij, zegt de woordvoerder tegen ANP. Ook zijn veel vluchten vertraagd. De extra reistijd bedraagt gemiddeld tussen een half uur en drie kwartier. Vooral vluchten van en naar Groot-Brittannië worden geannuleerd. De storm, die vanuit het westen komt, heeft veel impact op het vliegverkeer daarvandaan.

Kapotte auto's en losgewaaide gevelplaten

Dakschade in Rotterdam en geen drinkwater op Terschelling

Aan het begin van de avond komen steeds meer meldingen van stormschade binnen. Verzekeraar Interpolis heeft zondag tot 17.30 uur 150 meldingen binnen, meldt ANP. Dat is twee keer zoveel als normaal.

Zo is in Rotterdam bij een aantal huizen een stuk dak losgewaaid. De bewoners van minstens vier woningen worden ergens anders opgevangen, aldus ANP. Het dak ligt er nog, maar is wel los. En in Hoogezand is een pui uit de gevel van een winkelcentrum gewaaid.

Op Terschelling heeft een omgewaaide boom de waterleiding meegenomen. Daardoor is op delen van het eiland sinds de middag geen water beschikbaar of sprake van een lagere waterdruk. Dat bevestigt waterbedrijf Vitens op Twitter.

Het wordt ook steeds moeilijker om eten te bestellen. Maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl en online supermarkt Picnic hebben besloten om 's avonds met hun bezorgdiensten te stoppen. Ze vinden het onverantwoord om hun personeel door de storm te laten rijden.

Storm Ciara in beeld: omgewaaide bomen en NK Tegenwindfietsen

ANWB: ga niet meer de weg op als dat niet noodzakelijk is

De ANWB waarschuwt automobilisten om niet meer de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. Het hoogtepunt van de storm is vanavond tussen 18.00 en 00.00 uur. Nu al krijgt de ANWB veel meldingen binnen over afgewaaide takken en omgevallen bomen op de Nederlandse wegen. Automobilisten met een aanhanger of vrachtwagenchauffeurs zonder lading wordt sowieso afgeraden de weg op te gaan.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer In het hele land komen zware windstoten voor. In het noordwesten zelfs zeer zware windstoten (>120 km per uur). Tussen 18.00 en middernacht komen ook in het binnenland ZEER zware windstoten voor. Ga niet de weg op met een aanhanger of lege vrachtwagen!
#storm https://t.co/yMKdNyD8xW

Ook voor de treinreizigers heeft storm Ciara gevolgen. Tussen Eindhoven en Helmond is een trein over een boom op het spoor gereden. Er zijn geen gewonden, maar de trein heeft wel „aanzienlijke schade”, schrijft de NS in een liveblog. Ook is er boom net over de grens in Duitsland over het spoor gevallen, wat gevolgen heeft voor de intercity naar Berlijn. Ook tussen het Groningse Bad Nieuweschans en Weener rijden geen treinen door een boom op het spoor.

Vliegen: spannende landingsbeelden op Schiphol en in recordsnelheid over de oceaan

Ondanks zware windstoten boven de honderd kilometer per uur, wordt er nog gevlogen op Schiphol. En dat levert spannende beelden op. De regionale omroep NH Nieuws houdt met livebeelden en commentaar de vliegtuigen in de gaten. Tot nu toe leidde het nog niet tot ongelukken. Op de beelden zijn schommelende en scheef landende vliegtuigen te zien.

Naar verwachting bereikt storm Ciara vanavond haar hoogtepunt. Op Vlieland werd vanmiddag al tijdelijk windkracht elf gemeten, meldt Weeronline. Dat staat gelijk aan een zeer zware storm en is de op een na hoogste kracht op de Windschaal van Beaufort. Bij windkracht 12 is er een sprake van een orkaan.

De zware storm heeft ook voordelen. Vluchten van New York naar Londen leverden zondag recordtijden op, melden Britse media. De vlucht van British Airways deed vier uur en 57 minuten over de vlucht van het New Yorkse John F. Kennedy International Airport naar Londen Heathrow. Normaal duurt de vlucht ongeveer zeven uur. Alleen de Concorde vloog in het verleden sneller: het supersonische toestel vloog in minder dan drie uur van New York naar Londen.

Te sterke wind: NK Tegenwindfietsen gestaakt

Het NK Tegenwindfietsen is zondag voortijdig gestopt. De organisatie laat weten dat er een te harde wind staat op de weg tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Voor de vrachtwagens die de fietsen van de deelnemers vervoeren is het te gevaarlijk om over de stormvloedkering te rijden.

Tegen Omroep Zeeland zegt organisator Robrecht van Stoekenbroek: „Het was een lastige beslissing, maar het kon niet anders.”

In het NK komen individuele fietsers en ploegen uit. Vijftien van de twintig ploegen konden niet meer in actie komen. Deelnemers die eerder op de ochtend wel konden fietsen tijdens de zesde editie van het evenement, moesten het opnemen tegen een wind met windkracht 8.

Deelnemers in actie tijdens de zesde editie van het NK Tegenwindfietsen op de Oosterscheldekering. Foto Arie Kievit/ANP

Veerdiensten gestopt, meer vluchten geschrapt

Veerdiensten die overtochten van en naar een aantal Waddeneilanden aanbieden, hebben hun dienstregeling zondag voorlopig stilgelegd. Doeksen uit Harlingen besloot 's ochtends al niet meer naar Vlieland en Terschelling te zullen varen, rederij TESO uit Den Helder liet zondagmiddag rond half één weten de lijndienst naar Texel tot nader order te laten vervallen.

Op Schiphol is het aantal geannuleerde vluchten inmiddels opgelopen tot 120. De luchthaven houdt rekening met nog meer uitval en adviseert reizigers van tevoren online te controleren of ze niet voor niets naar de luchthaven afreizen. Ook in andere landen heeft de storm impact op het vliegverkeer: zo'n honderd vluchten van en naar de luchthaven van Frankfurt zijn geschrapt, meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van dat vliegveld. In Duitsland heeft de storm Ciara overigens de naam 'Sabine' gekregen.

Op het spoor zijn in Nederland tot nu toe vertragingen ontstaan op de trajecten tussen Amsterdam-Schiphol-Rotterdam (HSL) en Breda en Tilburg. In beide gevallen is een defecte bovenleiding de boosdoener. Op het hogesnelheidstraject tussen Rotterdam en Breda zorgt een defect spoor voor vertraging.

Amsterdam sluit parken

De gemeente Amsterdam doet zondagmiddag om 14.00 uur vier grote parken in de stad op slot: het Vondelpark, het Erasmuspark, het Wertheimpark en het Amstelpark. Daarnaast wordt geadviseerd om bosrijke omgevingen zoveel mogelijk te mijden. Ook een aantal sportparken in het westen van de hoofdstad wordt uit voorzorg gesloten.

Dierentuin Artis sluit dan ook de deuren. Hetzelfde geldt voor Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. In die stad blijven bovendien door de gemeente beheerde begraafplaatsen de hele dag gesloten.

🌬️🌪️ Ciara waait door Nederland en doet ook onze stad aan. We nemen verschillende maatregelen als voorbereiding op de storm, zoals het sluiten van parken. #StormCiara #CodeOranje https://t.co/wEC4FMRRYQ

— Gemeente Amsterdam (@AmsterdamNL) February 9, 2020

Storm zorgt voor 'stevige editie' NK Tegenwindfietsen

Zondag wordt bij de Oosterscheldekering het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen verreden. Het officieuze kampioenschap vindt doorgaans plaats bij minstens windkracht 7. Door de storm Ciara wordt dat overtroffen. Zaterdag liet de organisatie weten dat de wedstrijd wordt vervroegd: de eerste fietsers zijn om 10.00 zondagochtend begonnen. In de middag wordt de storm „iets te onvoorspelbaar”.

🚀 #nktegenwindfietsen pic.twitter.com/GcRDj0Axcf

— NK Tegenwindfietsen (@NKTegenwind) February 9, 2020

Bij het NK leggen deelnemers zo'n 8,5 kilometer af over de wegverbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Er doen driehonderd mensen mee, die op een gewone fiets met een terugtraprem moeten fietsen. Het NK vindt voor de zesde keer plaats. De organisatie zegt een „stevige editie” te verwachten.

Acht stadsparken in Londen gesloten

In het Verenigd Koninkrijk kwam de storm in de nacht van zaterdag op zondag al voorzichtig aan land. Zondag is het Britse openbaar vervoer daardoor ernstig verhinderd. Treinen rijden minder vaak en mogen bovendien minder hard. Op het Londense vliegveld Heathrow is het vluchtschema voor zondag aangepast. Vliegmaatschappij British Airways biedt alle passagiers die voor zondag een binnenlandse of Europese vlucht hebben geboekt vanaf Heathrow of de luchthavens Gatwick en City, de mogelijkheid die om te boeken.

In het centrum van Londen zijn de acht zogeheten Royal Parks, van Hyde tot Regent's Park, uit voorzorg gesloten. Verspreid over de meer dan vijfduizend hectare grond staan meer dan 170.000 bomen. The Met Office (het Britse equivalent van het KNMI) waarschuwt zondag voor zware regenval in heel Groot-Brittannië.

Vier vragen over storm Ciara

Maar hoe ontstaat een storm als deze? Heeft dat met klimaatverandering te maken en krijgen we er in de toekomst meer? Wetenschapsredacteur Marcel aan de Brugh beantwoordde zaterdag vier vragen over stormen zoals Ciara.

Boven de Atlantische Oceaan waait Ciara al met honderd meter per seconde. Dat is omgerekend 360 km/u.

Code Oranje in heel Nederland

Zondag trekt voor het eerst een storm met een naam over Nederland: Ciara. Het KNMI houdt rekening met gevaarlijk of zelfs extreem weer en heeft daarom zaterdag al voor het hele land code oranje afgegeven. 's Ochtends worden al windstoten met snelheden tot en met 100 kilometer per uur verwacht en die kunnen in de loop van de middag in kracht toenemen tot 120 of zelfs 130 kilometer per uur.

Er zijn tal van voorzorgsmaatregelen genomen. KLM heeft uit voorzorg tot nu toe veertig vluchten op Schiphol geschrapt. Opgeteld bij annuleringen van onder meer Easyjet en British Airways, zijn nu al meer dan honderd vluchten van en naar Schiphol preventief uit de dienstregeling gehaald. De KNVB heeft alle Eredivisiewedstrijden voor zondag afgelast en het hardloopevenement Groet uit Schoorl Run, waar ook het officiële NK 10 kilometer wordt gelopen, gaat niet door. Staatsbosbeheer adviseert het bos te mijden en Rijkswaterstaat waarschuwt bestuurders om niet met een caravan, aanhanger of lege vrachtwagen de weg op te gaan.

Verwachting vandaag en morgen: Overdag perioden met #regen,in de middag en avond zeer zware #windstoten en aan zee zuidwesterstorm. Ook maandag nog (zware) #windstoten en buien. https://t.co/5HNtg7giG3 pic.twitter.com/J44L7g3s1P

— KNMI (@KNMI) February 9, 2020