Recensie

Recensie Theater

Marlies Heuer is adembenemend met breekbaar, ingetogen spel

Theater ‘Verhaal van myn droevig leeven’ is weliswaar stijlvast, maar erg eenkleurig. Heuer geeft met ingehouden, breekbaar spel gestalte aan de achttiende-eeuwse taal van Maria de Neufville, en dat is bij vlagen adembenemend om naar te kijken.

Jan Kuijken, Indra Cauwels en Marlies Heuer in ‘Verhaal van myn droevig leeven’.
Jan Kuijken, Indra Cauwels en Marlies Heuer in ‘Verhaal van myn droevig leeven’. Ben van Duin

Als een marionet zit Marlies Heuer op haar stoel. Ze beweegt wel zo nu en dan, maar het lijkt niet uit haarzelf te komen. Alsof ze murw geslagen is door alle ellende die ze heeft moeten doorstaan, door de dood die iedereen om haar heen van haar wegnam, maar haarzelf steevast oversloeg.

Verhaal van myn droevig leeven is gebaseerd op de gelijknamige autobiografie van Maria de Neufville (1699-1779), die haar gemoedstoestand veelvuldig omschreef met woorden als ‘lusteloos’, ‘treurig’ en ‘bitter’. ‘Vreugd had niet veel vat op mij’, schreef ze onder andere en dat is nog voorzichtig uitgedrukt.

Heuer geeft met ingehouden, breekbaar spel gestalte aan de achttiende-eeuwse taal van De Neufville en dat is bij vlagen adembenemend om naar te kijken. Met cellist Jan Kuijken creëert ze zo spannend een compositie van woorden en klanken.

Drie elementen

Waar Heuer tijdens het vertellen van haar levensverhaal nauwelijks van haar plaats komt, geeft Indra Cauwels fysiek vorm aan de onderliggende verlangens van De Neufville. In haar jonge jaren rent ze diagonalen over het podium, een nooit ingeloste begeerte achterna. Later schuifelt ze ingetogen over de speelvloer, het leed van een heel leven draagt ze met zich mee.

De drie elementen – taal, muziek en beweging – vertellen elk op een andere manier hetzelfde verhaal. En daarin zit meteen de zwakte van dit concept. De opstapeling van alle pijn zorgt er niet voor dat de emotie meer lagen krijgt, maar vlakt het juist af. De voorstelling is weliswaar stijlvast, maar ook erg eenkleurig.

Verhaal van myn droevig leeven is een voorstelling die je daardoor tamelijk passief kunt ondergaan.