Gezin van gedood meisje Diya (8) was al jaren bekend bij politie en hulpinstanties

Incident Maasstad Ziekenhuis Diya (8) werd vorig jaar door haar vader gedood in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Het gezin was niet bekend, zei Jeugdbescherming. Maar dat klopt niet, blijkt uit onderzoek.

Gedenkplekje in woonkamer van de moeder van Diya.
Gedenkplekje in woonkamer van de moeder van Diya. Foto Dieuwertje Bravenboer

Het gezin van de achtjarige Diya, het meisje dat in maart vorig jaar door haar vader is gedood in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam-Zuid, was al jaren bekend bij politie, justitie en zorg- en hulpinstanties. Dat blijkt uit een reconstructie van de zaak door NRC.

Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond verklaarde vorig jaar direct na het incident echter dat het gezin bij hen niet bekend was. „Het meisje was niet in beeld bij jeugdbescherming. Ook niet in het verleden”, zei een woordvoerder toen.

Lees hier de reconstructie: Hij vertelde dat zijn dochter in de hemel was en de politie nam hem mee

Justitie vervolgt de 41-jarige vader Nirmalkoemar B. voor moord. Hij heeft bekend dat hij zijn dochtertje heeft omgebracht, maar weet niet meer waarom, zei zijn advocaat eerder. In de dagen voor haar dood voelde de vader zich bedreigd en benauwd en ging hij diverse keren naar het ziekenhuis.

Ondanks het dossier van het gezin bij politie, justitie en zorg- en hulpinstanties is er in de week voor Diya’s dood niet ingegrepen toen de vader hulp zocht. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd publiceert dinsdag een onderzoek naar de rol van betrokken organisaties.

Jeugdbescherming zegt nu dat het gezin ‘niet in beeld’ was omdat de kinderrechter geen maatregel, zoals gezinstoezicht, had opgelegd, aldus een woordvoerder.

Criminele circuit

De vader was al veel eerder bekend bij politie en justitie, omdat hij vroeger in het criminele circuit zat. Hij heeft gevangengezeten voor een onbekend geweldsdelict.

De politie en (voorlopers van) de Jeugdbescherming en meldpunt Veilig Thuis waren ook betrokken bij andere incidenten. In mei 2014 leidde een inzinking van de moeder tot ruzie tussen de vader en haar familie. Hij zei toen tegen de politie dat hij werd behandeld voor „agressie en stemmingswisselingen”.

Eind 2015 vond de politie illegaal knalvuurwerk, anabole steroïden en 7.600 euro aan contanten in zijn schuurtje. In januari vorig jaar werd hij hiervoor in hoger beroep veroordeeld tot 180 uur taakstraf.

Vanaf vrijdag 8 maart vorig jaar, een week voor Diya’s dood, meldde de vader diverse keren bij de politie dat het niet goed ging. Op de politie kwam de vader verward maar niet gevaarlijk over, volgens bronnen.

Veilig Thuis realiseerde pas vijf dagen na telefonisch contact met vader dat er sprake was van een crisis. Psychiatrisch centrum Fivoor weigerde op de dag van Diya’s dood informatie over de vader te delen. Fivoor erkent dit, maar zegt dat er geen „kindrisico” leek te zijn.

De hulp- en zorginstanties reageren verder niet wegens beroepsgeheim en het inspectierapport.