Zeker 26 doden bij schietpartij Thailand, schutter is militair

Thailand In het noordoosten van Thailand heeft een militair 26 mensen doodgeschoten. De schutter verschuilde zich lange tijd in een winkelcentrum en is daar omgebracht.
Militairen bij het winkelcentrum waar de schutter zich verschanste.
Militairen bij het winkelcentrum waar de schutter zich verschanste. Foto Athit Perawongmetha/Reuters

Een Thaise militair heeft zaterdagavond (lokale tijd) 26 mensen doodgeschoten in een stad in het noordoosten van Thailand. Mogelijk gaat het om een sergeant. Dat meldt persbureau Reuters op basis van informatie van de Thaise politie. De man opende het vuur op meerdere plekken in de stad Nakhon Ratchasima, ook wel bekend als Korat. Nog eens 57 mensen raakten gewond, meldt persbureau AP zondagochtend.

Bronnen meldden op zondag aan internationale persbureaus dat de 32-jarige militair is doodgeschoten door veiligheidstroepen. Hij zou zijn omgebracht bij het winkelcentrum waar hij de meeste slachtoffers maakte. Bij de operatie zouden acht gijzelaars zijn bevrijd.

De militair viel zaterdag eerst zijn commandant aan, waarna hij een wapen en munitie stal, meldt de BBC op basis van het Thaise ministerie van Defensie. Daarna zou hij nog twee mensen hebben gedood. Vervolgens reed de man in een gestolen legervoertuig naar Korat. Daar opende hij het vuur bij een boeddhistische tempel en een winkelcentrum.

De schutter droeg volgens de politie een automatisch geweer bij zich. Militairen en de politie bestormden het winkelcentrum waar de man zich ophield. Daarop konden honderden mensen het complex ontvluchten. Bij de bestorming kwam een agent om het leven.

Sociale media

Lokale media melden dat de militair diverse foto’s en video’s van de schietpartij deelde op Facebook. De beelden zijn inmiddels verwijderd. De minister van Volksgezondheid heeft mensen opgeroepen om bloed te doneren. Premier Prayuth Chan-ocha heeft zijn steun betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Beelden van de aanslag: