Woningbouw

10.000 betaalbare huurwoningen erbij

In Amsterdam moeten de komende vijf jaar tienduizend nieuwe, betaalbare huurwoningen worden gebouwd. Dat hebben de gemeente, projectontwikkelaars en vastgoedbeleggers maandag vastgelegd in een intentieverklaring. Het is de bedoeling dat in de huizen mensen met middeninkomens gaan wonen, zoals „leraren en zorgverleners”, aldus de gemeente.

De huurprijzen in de nieuw te bouwen woningen zullen tussen de 740 en de 1.050 euro per maand liggen. Momenteel kost een appartement van 60 vierkante meter in de hoofdstad maandelijks ruim 1.400 euro. De huur van de nieuwe woningen mag de eerste twintig jaar niet te hard stijgen: er mag, naast de inflatie, hoogstens 1 procent per jaar bij de prijs worden opgeteld.

In Amsterdam en andere grote steden wordt niet genoeg bijgebouwd om het grote tekort aan betaalbare woningen op te vullen. Een reden daarvan zijn de hoge bouwkosten. Daar wil Amsterdam wat aan doen, liet de gemeente bij de presentatie van de bouwplannen weten, door „passende” grondprijzen te rekenen aan partijen die willen bouwen in de stad.

Wethouder Laurens Ivens (Wonen en Bouwen, SP) zegt dat de afspraken moeten zorgen dat Amsterdam „een gemengde stad kan blijven waar voor iedereen plek is, met een dikke of dunne portemonnee”. Naast de gemeente ondertekenden ook projectontwikkelaarskoepel Neprom en vastgoedbeleggersverenigingen IVBN en Vastgoed Belang de intentieverklaring.