Traangas op Lesbos

Foto
Foto Ivan Romano/Getty Images

Twee vluchtelingenkinderen worden omringd door agenten van de Griekse oproerpolitie. De angst is van hun gezicht af te lezen. Tal van kinderen raakten maandag verzeild in een grote betoging van vluchtelingen tegen de mensonterende omstandigheden in opvangkamp Moria op het eiland Lesbos. In het kamp leven nu ruim twintigduizend mensen, terwijl er officieel slechts plek is voor drieduizend. Het grootste deel bivakkeert noodgedwongen tussen de olijfbomen rond het kamp, waar ze zelf onderkomens hebben gebouwd van pallets, takken en bouwzeil.

De betoging maandag ontaardde in botsingen met de oproerpolitie, die met behulp van wegblokkades, traangas en wapenstokken probeerde te voorkomen dat de demonstranten naar de hoofdstad Mytilini zouden trekken. Sommigen probeerden door de olijfboomgaard naar de stad te lopen, waardoor een kat-en-muis-spel ontstond met de oproerpolitie, die hard optrad.

Daar hadden de vele kinderen in het kamp ook last van. Sommige hadden maskers opgedaan om zich te beschermen tegen het traangas, andere stonden met brandende keel en prikkende ogen te huilen.