Politie: aangehouden man in Colombia daadwerkelijk Saïd R.

Marengo-zaak De politie bevestigt „na succesvolle identificatie” dat Saïd R. in Colombia is gearresteerd. Hij wordt gezien als de rechterhand van Ridouan Taghi.
Een auto komt aan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol voor een zitting in de Marengo-zaak.
Een auto komt aan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol voor een zitting in de Marengo-zaak. Foto Remko de Waal/ANP

De man die vrijdag in de Colombiaanse stad Medellín is aangehouden, is daadwerkelijk de voortvluchtige crimineel Saïd R. Dat bevestigt de politie zaterdag „na succesvolle identificatie”. R. wordt door politie en justitie gezien als de rechterhand van Ridouan Taghi en was een van de meestgezochte criminelen van Nederland. Hij wordt onder meer verdacht als opdrachtgever van meerdere liquidaties.

De politie hield sinds vrijdag een slag om de arm omdat „identificatie” nog moest bevestigen of het inderdaad om R. ging. Hij werd door Colombiaanse politie aangehouden in een flatgebouw in Medellín. Dat gebeurde in samenwerking met de Amerikaanse FBI en Drug Enforcement Administration (DEA). Het Openbaar Ministerie zal om zijn uitlevering vragen. De procedure hiervoor zal naar verwachting „enige tijd” duren.

Lees ook: Arrestatie in Colombia tekent rol Nederland in mondiale drugshandel

Met de arrestatie van R. zijn alle hoofdverdachten in de top van Taghi’s organisatie opgepakt. R. is volgens het OM een van de belangrijkste leden van deze organisatie. Hij stond volgens justitie in direct contact met Taghi. Hij zou als opdrachtgever betrokken zijn geweest bij de voorbereiding en uitvoering van liquidaties.

Uitlevering

Taghi werd in december aangehouden in Dubai. Net als bij R. verwachtte het OM toen dat zijn uitlevering „enige tijd” in beslag zou nemen. Taghi werd echter drie dagen later al overgebracht naar Nederland en zit sindsdien vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Autoriteiten in Dubai zetten Taghi op een privévlucht naar Nederland.

Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Colombia, zoals het dat ook niet heeft met de Verenigde Arabische Emiraten. In aanloop naar Taghi’s arrestatie werd er onderhandeld over zijn uitlevering.