Minister-president Thüringen stapt tóch meteen op, na rel met AfD

Thomas Kemmerich Eerder had Thomas Kemmerich aangekondigd zijn ambt pas neer te leggen als het deelstaatparlement tot nieuwe verkiezingen had besloten.
In Duitsland was grote ophef ontstaan, toen bleek dat Kemmerich in het deelstaatparlement onverwachts tot minister-president was gekozen.
In Duitsland was grote ophef ontstaan, toen bleek dat Kemmerich in het deelstaatparlement onverwachts tot minister-president was gekozen. Foto Filip Singer/EPA

De minister-president van de Duitse deelstaat Thüringen Thomas Kemmerich, die woensdag met parlementaire steun van de AfD werd gekozen, is tóch met onmiddellijk ingang afgetreden. Dat maakte hij zaterdagmiddag via Twitter bekend.

Donderdag had deze Kemmerich (FDP) onder zware druk al aangekondigd dat hij zijn ambt zou opgeven, maar pas als het deelstaatparlement tot nieuwe verkiezingen zou besluiten.

De hele kwestie heeft geleid tot grote onrust in de Duitse politiek. Thüringen was de eerste deelstaat waar een minister-president met steun van de radicaal-rechtse AfD aan de macht werd geholpen. De AfD vierde dat als een overwinning, en een teken van haar onmisbaarheid.

Maar binnen de andere partij werd het als een dijkbreuk gezien, die het uitgangspunt doorbrak niet met de radicale anti-immigratiepartij samen te werken. Extra gevoelig lag het omdat de AfD in Thüringen geleid wordt door de uiterst rechtse Björn Höcke, die zelfs binnen zijn eigen partij zo omstreden is dat de AfD-leiding geprobeerd heeft hem uit de partij te zetten.

Lees ook: Na één dag geeft minister-president Thüringen z’n ambt al weer op

Kritiek

Er kwam er afgelopen dagen veel kritiek op de Thüringse afdelingen van FDP en CDU, die Kemmerich samen met de AfD in het zadel geholpen hadden. Maar ook de landelijke leiders van FDP en CDU kwamen zwaar onder vuur te liggen, omdat zij de situatie niet hadden voorkomen.

FDP-voorzitter Christian Lindner zag zich genoodzaakt zijn partijbestuur vrijdag te vragen of hij nog wel het vertrouwen genoot. Dat vertrouwen kreeg hij, onder meer omdat hij erin slaagde Kemmerich te overtuigen zijn functie beschikbaar te stellen.

Mogelijk snelle verkiezingen

De positie van CDU-voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer is in haar eigen partij ernstig verzwakt. Het lukte Kramp-Karrenbauer niet de CDU-afdeling in Thüringen ertoe te bewegen om meteen in te stemmen met nieuwe verkiezingen in de deelstaat. Snelle peilingen wijzen uit dat de CDU daarbij zou terugvallen naar 12 procent ten opzichte van 21,7 procent bij de laatste verkiezingen.

Niettemin besloten de landelijke leiders van CDU, CSU en SPD zaterdag in coalitie-overleg in Berlijn dat Thüringen op snelle verkiezingen moet aansturen, en dat het parlement nu snel een nieuwe minister-president moet kiezen.

Bondskanselier Merkel heeft zaterdag de staatssecretaris ontslagen die belast was met de coördinatie van het regeringsbeleid in de oostelijke deelstaten (de voormalige DDR), waaronder Thüringen. Deze Christian Hirte (CDU) had na de verkiezing van Kemmerich met AfD-steun, zijn hartelijke felicitaties aan hem getwitterd, met daarbij zijn blijdschap dat de linkse deelstaatregering van Die Linke, SPD en de Groenen nu verslagen was.