Code oranje voor storm Ciara op zondag, KNVB schrapt wedstrijden

Ciara Vanaf zondagavond zal code oranje van kracht zijn. Storm Ciara veroorzaakt „zeer zware windstoten”, waarschuwt het KNMI.
De eigenaar van een beachclub in IJmuiden plakt zaterdag uit voorzorg de ramen af.
De eigenaar van een beachclub in IJmuiden plakt zaterdag uit voorzorg de ramen af. Foto Remko de Waal/ANP

Het KNMI heeft zaterdag de weerswaarschuwing voor de naderende storm Ciara verhoogd. Vanaf zondagavond is code oranje in heel het land afgekondigd. Het KNMI verwacht „zeer zware windstoten” tot 120 kilometer per uur, aanvankelijk in het noordwesten en later op zondagavond ook verder landinwaarts.

Het hele land krijgt vanaf zondagmiddag te maken met storm Ciara. Windstoten tussen de 75 en 100 kilometer per uur zullen vanaf het middaguur niet ongebruikelijk zijn; code geel was daarom al afgekondigd. Vanwege de toenemende windstoten zal tussen 19.00 en 22.00 uur code oranje van kracht zijn.

Het KNMI kondigt code oranje af als er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer, met hoge kans op schade, letsel of overlast. Na het passeren „een lijn met actieve buien” zal de storm in kracht afnemen, maar windstoten tot 100 kilometer per uur zullen waarschijnlijk ook maandag nog aanhouden.

De KNVB heeft alle wedstrijden in de eredivisie op zondag geschrapt in verband met het noodweer. Het gaat om de wedstrijden FC Utrecht - Ajax, AZ - Feyenoord, Sparta Rotterdam - ADO Den Haag en FC Emmen - FC Twente. De wedstrijden zijn afgelast na overleg met Eredivisieclubs, gemeentes en de politie, zegt de KNVB. De veiligheid van van spelers en clubs kan zondag „niet worden gewaarborgd”, zegt de bond.

Hinder verwacht

KLM heeft voor zondag veertig vluchten geannuleerd. Het gaat om twintig inkomende en uitgaande vluchten binnen Europa. NS en ProRail rijden vooralsnog met een normale dienstregeling, maar verwachten wel hinder door de storm. „We adviseren reizigers het weerbericht in de gaten te houden en vlak voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen.” Ook Schiphol roept reizigers rekening te houden met „eventuele vertragingen en annuleringen van vluchten”.

Ciara is de eerste storm die door het KNMI bij naam wordt genoemd. In andere landen is het al gebruikelijk om stormen te een naam te geven, afwisselend een jongens- en meisjesnaam. Naamgeving van stormen moet het „bewustzijn van gevaarlijk weer verhogen”, hoopt de meteorologische dienst.

Lees ook: Storm op komst en het is een meisje