Verhoogde concentratie lood in drinkwater zes Utrechtse scholen

Lood In zes Utrechtse basisscholen in gebouwen die vóór 1960 werden gebouwd, is te veel lood in het drinkwater aangetroffen. Een verhoogde loodconcentratie kan jonge kinderen en zwangeren schaden.
In zes Utrechtse basisscholen vond de gemeente een te grote hoeveelheid lood in het drinkwater.
In zes Utrechtse basisscholen vond de gemeente een te grote hoeveelheid lood in het drinkwater. Foto Rob Engelaar / ANP

In het drinkwater van zes basisscholen in Utrecht is een verhoogde concentratie lood gevonden. Dat heeft de gemeente Utrecht donderdag bekendgemaakt. In een van de scholen is de te grote hoeveelheid lood aangetroffen in de leidingen van het gebouw zelf. Voorlopig mag in de zes scholen geen water meer uit de kraan worden gedronken.

De verhoogde loodconcentratie is aangetroffen in de volgende scholen: de Gertrudisschool, De Piramide, Taalschool Utrecht, SBO Belle van Zuylen, de St. Jan de Doperschool en de Ludgerschool.

Sinds 1960 zijn loden leidingen verboden. Eind januari werd in veertien gemeentelijke gebouwen in Amsterdam-Noord te veel lood in het drinkwater aangetroffen, onder meer in vier kinderdagverblijven. Die crèches waren gehuisvest in oude gebouwen. Daarop besloot ook de gemeente Utrecht onderzoek te laten doen naar het drinkwater in de Utrechtse basisscholen en kinderdagverblijven die vóór 1960 werden gebouwd.

In totaal gaat het om 71 gebouwen, waarvan de eerste 25 nu zijn onderzocht. Bij vijf van de scholen werd een verhoogd loodgehalte gevonden in het water vlak bij de watermeter. Die scholen worden verder onderzocht. Bij gebouwen waar het lood in de leiding zelf wordt aangetroffen, zegt de gemeente de leidingen te zullen vervangen.

Lees ook: Loden last? Vijf vragen over lood en drinkwater

Lood schadelijker dan gedacht

In Nederland hebben naar schatting nog honderd- tot tweehonderdduizend woningen loden leidingen. In november adviseerde de Gezondheidsraad het kabinet om alle loden waterleidingen in oude woningen te saneren.

Een verhoogde loodconcentratie in het water kan met name kleine kinderen en zwangere vrouwen schaden. Jonge kinderen kunnen door een verhoogde loodinname onder meer een lager IQ ontwikkelen. De norm voor de maximaal toegestane inname ligt nu nog op 10 µg/l, maar omdat lood schadelijker blijkt dan eerder werd gedacht, moet die grens volgens de Gezondheidsraad worden aangescherpt naar 5 µg/l. Loodgehalten in huizen en gebouwen met oude leidingen kunnen oplopen tot 35 µg/l.