Trump bevestigt dood van kopstuk Al-Qaida in Jemen

Al-Qaida Qasim al-Raymi, leider van Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland, zou zijn omgebracht bij een Amerikaanse droneaanval.
Twee ongedateerde foto's van Qasim al-Raymi, leider van de terreurgroep Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland.
Twee ongedateerde foto's van Qasim al-Raymi, leider van de terreurgroep Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland. Foto EPA

Het Amerikaanse leger heeft volgens president Donald Trump een leider van terreurgroep Al-Qaida gedood in Jemen. Qasim al-Raymi, leider van Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland, zou zijn omgebracht bij een aanval. Dat heeft het Witte Huis donderdag verklaard. Al-Raymi is een van de oprichters van Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland, een deel van het terreurnetwerk dat wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste takken, vooral vanwege haar pogingen om aanslagen te plegen in de Verenigde Staten.

In een videoboodschap van achttien minuten eiste Al-Raymi onlangs nog de verantwoordelijkheid op voor een dodelijke schietpartij op de Amerikaanse marinebasis Pensacola, begin december. Daarbij schoot een Saoedische militair die een training volgde op de basis Amerikaanse militairen dood. Al-Raymi noemde in de boodschap die aanslagpleger, Mohammed Alshamrani, „een held”. De schutter opende het vuur in een klaslokaal op de basis in Florida. Drie mensen kwamen om het leven en tien anderen raakten gewond voordat Alshamrani zelf werd doodgeschoten. Naar aanleiding van de aanslag werden 21 Saoedische militairen door de VS naar huis gestuurd.

Droneaanval

Trumps verklaring bevestigt eerdere aanwijzingen dat Al-Raymi zou zijn omgebracht. Eind januari werd een gebouw in oostelijk Jemen waar strijders van Al-Qaida verbleven, verwoest - vermoedelijk door een Amerikaanse droneaanval. Volgens niet-bevestigde berichten kostte die aanval aan Al-Raymi het leven.

Hoewel Trump de dood van Al-Raymi bevestigde, zei hij in zijn verklaring niet wanneer de Amerikaanse operatie is uitgevoerd. Ook gaf hij geen details over hoe Al-Raymi is omgebracht. „We zullen doorgaan met het beschermen van de Amerikaanse bevolking door terroristen die ons kwaad willen doen op te sporen en uit te schakelen”, aldus de president in zijn verklaring.