Thuiskok

Korokke

Bread Crumbs (Rusk Flour) Isolated on White Background
Bread Crumbs (Rusk Flour) Isolated on White Background

Aardappel-gehaktkroket uit Kyushu, dat is het zuidelijkst gelegen eiland van Japan. Op Kyushu heb je ook het beroemde park Huis ten Bosch met replica’s van onder andere het Amsterdamse Centraal Station, de grachten en de Utrechtse Domtoren. Dat lijkt me best een bevreemdende ervaring om in het verre Japan in Nederlandse sferen terecht te komen. Panko en tonkatsu vindt u in de toko.

Breng een pan ruim water met wat zout aan de kook. Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze in circa 20 minuten gaar. Giet af en laat even droogstomen. Pureer met de boter. Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de ui. Voeg het gehakt toe en bak in circa 5 minuten rul. Meng het gehakt met de aardappelpuree. Laat het geheel afkoelen en desgewenst even opstijven in de koelkast. Verdeel de bloem over een diep bord. Kluts de eieren in een diep bord. Verdeel ook de panko over een diep bord. Vorm platte, ronde schijven van het aardappel-gehaktmengsel. Haal ze achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Verhit 1 liter zonnebloembloemolie in een frituurpan of diepe pan tot 180 graden. Frituur de Japanse kroketten 2-3 minuten of tot ze goudbruin zijn. Serveer eventueel met tonkatsu.