‘Taghi’s adjudant Saïd R. aangehouden in Colombia’

Georganiseerde misdaad Saïd R. lijkt te zijn aangehouden in de Colombiaanse stad Medellín. Voor tips die leiden tot zijn aanhouding had de Nederlandse politie 100.000 euro over.
Foto Lex van Lieshout / ANP

De Amsterdamse crimineel Saïd R. (47) lijkt vrijdag te zijn aangehouden in de Colombiaanse stad Medellín. De Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie laat weten dat „identificatie” nog moet uitwijzen of het daadwerkelijk R. is die is gearresteerd. Na de aanhouding van Ridouan Taghi in december vorig jaar was R. een van de meest gezochte mannen van Nederland.

Saïd R. was de belangrijkste nog voortvluchtige verdachte in de strafzaak Marengo. Wie is deze man?

De Colombiaanse politie heeft R. in samenwerking met de Amerikaanse FBI en Drug Enforcement Administration (DEA) gearresteerd. De Telegraaf meldt op basis van Colombiaanse bronnen dat de aangehouden man inderdaad Saïd R. is. Voor tips die zouden leiden tot zijn aanhouding is in Nederland eerder een beloning van 100.000 euro uitgeloofd.

R. trad volgens de Nederlandse politie en justitie op als rechterhand van Taghi. Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo is R. vrijdag al onder zware politiebeveiliging van Medellín naar Bogotá gebracht. Dat zou erop kunnen wijzen dat er wordt gewerkt aan een snelle uitlevering van de crimineel. Tussen Medellín en Nederland is geen direct vliegverkeer mogelijk.

Kroongetuige

Het OM ziet in R. een hoofdrolspeler bij twee liquidaties en twee pogingen daartoe en bij het voorbereiden van verschillende moordaanslagen. Bij één van die liquidatiepogingen kwam in 2017 onbedoeld de Utrechtse Hakim Changachi om het leven, een goede bekende van Nabil B.

Naar aanleiding van de dood van Changachi, meldde B. zich als kroongetuige bij justitie. Op basis van B.’s getuigenissen is justitie vervolgens het meervoudig liquidatieproces Marengo gestart. Ridouan Taghi – die geen bezwaar maakt tegen het gebruik van zijn volledige naam – is de hoofdverdachte in dat proces.

Twitter avatar PolitieLE Landelijke Eenheid Vandaag is vermoedelijk Saïd R. in Medellin aangehouden, door de Colombiaanse politie, in samenwerking met de Landelijke Eenheid, DEA en FBI. Dit liet DEA weten. De identificatie vindt plaats, waarna we naar verwachting kunnen bevestigen dat het om Saïd R. gaat