Spaargeld

‘Goede doelen krijgen last van negatieve rente’

Goede doelen vrezen last te krijgen van de negatieve spaarrente. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. Bij ING en ABN Amro moeten zij binnenkort over een groot deel van hun spaargeld 0,5 procent rente betalen. Zij zeggen zich zorgen te maken dat zij dan honderdduizenden euro’s aan rente moeten afdragen.

Liefdadigheidsorganisaties beschikken over veel liquide middelen. Dat heeft meerdere oorzaken. Een deel van de organisaties houdt geld beschikbaar voor grote, onverwachte bestedingen, zoals bij een natuurramp. Het Rode Kruis beschikte in 2018 over 89 miljoen euro aan spaargeld. Ook zijn er organisaties die veel geld in kas houden om het, soms pas jaren later, te doneren aan projecten zoals medisch onderzoek. Ze zien geen mogelijkheid om een groter deel van hun vermogen te beleggen.

ING rekent vanaf april 0,5 procent rente over tegoeden boven 1 miljoen euro. Bij ABN Amro moet negatieve rente betaald worden boven 2,5 miljoen euro.

Tegenover de zakenkrant zeiden beide banken dat ze geen uitzondering maken voor goede doelen. Een woordvoerder van Rabobank, die negatieve rente rekent op tegoeden boven 12,5 miljoen euro, zei dat er „ruimhartiger afspraken” mogelijk zijn met goede doelen.