Schutter El Paso aangeklaagd voor racistische moorden

El Paso In augustus vorig jaar schoot de 21-jarige Patrick Crusius 22 mensen dood in het Texaanse El Paso. Acht van hen hadden een Mexicaans paspoort. Mogelijk krijgt hij de doodstraf.
De 21-jarige Patrick Crusius is aangeklaagd voor de moord op 22 mensen in El Paso in augustus vorig jaar.
De 21-jarige Patrick Crusius is aangeklaagd voor de moord op 22 mensen in El Paso in augustus vorig jaar. Foto Mark Lambie / Reuters

De man die in augustus vorig jaar 22 mensen doodschoot in het Amerikaanse El Paso is vrijdag aangeklaagd voor het plegen van haatmisdaden. Dat heeft de openbaar aanklager in Texas bekendgemaakt. Hij noemde de daad van de 21-jarige Patrick Crusius, waarbij onder meer acht mensen met een Mexicaans paspoort omkwamen, „binnenlands terrorisme” en een aanval op een complete etnische groep. Crusius kan voor de aanklacht de doodstraf krijgen.

Lees ook: Aanval op latino’s schrikt het veilige El Paso op

Begin augustus begon Crusius op klaarlichte dag in een Walmartvestiging in El Paso, vlak bij de grens met Mexico, te schieten. Later zou hij bekennen het specifiek gemunt te hebben op mensen van Mexicaanse origine. Door de schietpartij raakten nog eens 25 mensen gewond. In de aanklacht tegen Crusius wordt gesproken over in totaal negentig haatmisdaden.

Racistisch manifest

Kort na de schietpartij werd Crusius in zijn voertuig aangehouden. Al snel bekende hij het bloedbad te hebben aangericht in het winkelcentrum. Hij zou meer dan tien uur hebben gereden vanuit zijn woonplaats Allen (ook in Texas) om El Paso te bereiken. Niettemin noemde hij zichzelf vrijdag in de rechtszaal „onschuldig” desgevraagd.

Vlak voor zijn daad verscheen op het extreem-rechtse internetforum 8chan een racistisch manifest van Crusius’ hand met de titel De Ongemakkelijke Waarheid. Daarin noemde hij de schietpartij een „antwoord op de Latino-invasie van Texas”. Ook betuigde Crusius steun aan de 28-jarige Australiër Brenton Tarrant die vorig jaar met een aanslag op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch vijftig mensen vermoordde.