President Malawi probeert nieuwe verkiezingen te voorkomen

Fraude Eerder deze week oordeelde het Constitutionele Hof van Malawi dat de verkiezingen over moeten vanwege verregaande fraude. President Mathurika gaat in beroep.
Mutharika tijdens zijn beëdigingsceremonie in mei vorig jaar.
Mutharika tijdens zijn beëdigingsceremonie in mei vorig jaar. Foto Amos Gumulira/AFP

De Malawische president Peter Mutharika heeft vrijdag beroep aangetekend tegen een baanbrekend vonnis van het Constitutionele Hof in zijn land. Dat bepaalde eerder deze week dat de verkiezingen in Malawi binnen honderdvijftig dagen opnieuw gehouden moeten worden vanwege verregaande fraude. Mutharika heeft de steun van de nationale kiescommissie, meldt persbureau Reuters.

Lees ook: Internationale verkiezingswaarnemers staan in Malawi in hun hemd.

De 79-jarige president werd vorig jaar herkozen met een voorsprong van amper 3 procent ten opzichte van zijn grootste concurrent, oppositieleider Lazarus Chakwera. Dat komt volgens het Franse persbureau AFP neer op een totaal aantal van 159.000 stemmen. Bij de verkiezingen in mei zijn in totaal 5,1 miljoen stemmen uitgebracht.

De stembusgang vond volgens het Constitutionele Hof onder „verregaande, systematische en zeer ernstige” frauduleuze omstandigheden plaats. Zo zouden stembiljetten zijn uitgegumd en met Tipp-Ex zijn aangepast. Dinsdag werd Mutharika’s herverkiezing ongeldig verklaard door het Hof.

Volgens Mutharika, die er eerder deze week al op hintte in beroep te zullen gaan, is de uitspraak van een „ernstige gerechtelijke dwaling en een poging om de democratie en de wil van het volk te omzeilen”. Namens de president dringt de kiescommissie bij het Hooggerechtshof aan op vernietiging van de uitspraak.