‘Patiëntenstops in vier steden door tekort aan huisartsen’

Patiëntenstop Het tekort aan huisartsen is al langer een probleem. In vier gemeenten kunnen nieuwe patiënten zich nergens meer inschrijven als patiënt.
Een huisarts aan het werk in zijn praktijk in Gouda.
Een huisarts aan het werk in zijn praktijk in Gouda. Foto Bas Czerwinski / ANP

Inwoners van zeker vier Nederlandse gemeenten kunnen zich nergens als nieuwe patiënt inschrijven bij een huisarts. In Middelburg, Enschede, Kampen en Emmen is volgens de Volkskrant zo een groot tekort aan huisartsen dat de praktijken aldaar een patiëntenstop moesten instellen.

Uit de inventarisatie van de Volkskrant blijkt dat in negentien anderen gemeenten of regio’s – waaronder Rotterdam, Leeuwarden, Den Bosch, Oss en Eindhoven – „op korte termijn” een tekort kan ontstaan. Die situatie kan verslechteren als bijvoorbeeld de praktijken van huisartsen die met pensioen willen, niet worden overgenomen. Belangenorganisaties en zorgverzekeraars wijzen ook als oorzaak aan dat veel jongere huisartsen ervoor kiezen om parttime te werken. Overigens kunnen mensen aan de balie van een praktijk altijd acute medisch hulp krijgen.

Lees ook: Zo lok je een huisarts naar de regio

Opleidingsplaatsen

Al jaren wordt gewaarschuwd voor groeiende tekorten. Het probleem speelt in het hele land, met name in regio’s buiten de Randstad. Studenten geneeskunde blijven vaak wonen in de plaatsen waar ze hun studie afrondden.

Uit een onderzoek dat het ministerie van Volksgezondheid in 2018 liet doen, kwamen meer oorzaken naar voren voor het tekort. Zo zijn nieuwe huisartsen vaker vrouwen met een partner die zich vanwege de eigen baankansen niet in ‘de regio’ wil vestigen. Daarnaast ervoeren de meeste ondervraagde artsen die werken in regio’s als Friesland, Limburg en Twente, een hoge werkdruk. In 2018 besloot het kabinet juist dat huisartsen meer geld kregen om te besteden aan extra zorg voor hun patiënten zonder dat hun werkdruk opliep. In de Miljoenennota van 2018 werd ook extra geld beschikbaar gesteld voor de opleiding van meer huisartsen.

Zowel het Capaciteitsorgaan als de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) pleitten begin dit jaar voor extra opleidingsplaatsen. In 2016 ontving het ministerie van Volksgezondheid nog het advies om 630 plekken beschikbaar te stellen. Voor 2021 wil het Capaciteitsorgaan dat er minstens 822 opleidingsplaatsen komen, omdat „de druk op huisartsen en de vraag naar huisartsenzorg duidelijk is toegenomen, meer dan in 2016 is voorzien”.