Moorkop heet nu chocoladebol of roomkop

De moorkop lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Zowel de HEMA als een bakker in het Zuid-Hollandse Monster gaan de naam van het gebakje schrappen. De roomsoezen heten bij de HEMA vanaf 30 maart ‘chocoladebol’. De oude naam „past niet meer bij deze tijd”, laat HEMA donderdag weten. De bakker noemt ze voortaan ‘roomkoppen’.

Het afschaffen van ‘moorkop’ heeft te maken met de tijdgeest, stelt HEMA. „Meerdere malen per jaar verandert het aanbod van gebak en dan neem je de prijzen en de naam door. Je wilt het altijd bij de tijd houden”, zegt een woordvoerder. „Het product is ongewijzigd, daar kun je nog steeds van smullen.”

Het woord ‘moor’ heeft meerdere betekenissen en werd in het verleden gebruikt voor mensen met een zwarte huid. Afrikaanse moslims die tijdens de Middeleeuwen in Spanje woonden werden Moren genoemd. De chocoladesoes komt door de naamsverandering op het lijstje lekkernijen dat een nieuwe naam kreeg nadat ze een racistische connotatie opriepen, zoals de ‘negerzoen’.

De Zuid-Hollandse bakker voelde zich donderdagmiddag gedwongen zijn winkel te sluiten omdat een „onveilige situatie” ontstond, zo meldde hij op Facebook. Hij belde de politie.