KNVB zegt lidmaatschap amateurclub SVA Papendorp op

Amateurvoetbal Na meerdere geweldsincidenten rondom voetbalwedstrijden, heeft de KNVB het lidmaatschap van de Utrechtse voetbalvereniging SVA Papendorp opgezegd.
Het terrein van voetbalclub SVA Papendorp uit Utrecht.
Het terrein van voetbalclub SVA Papendorp uit Utrecht. Foto Werry Crone

Voetbalbond KNVB de Utrechtse voetbalclub SVA Papendorp per direct geroyeerd. De Utrechtse amateurvereniging raakte na meerdere geweldsincidenten - onder meer tijdens de wedstrijd - in opspraak, waardoor in november vorig jaar de wedstrijden van de teams werden opgeschort.

Lees ook: Scheidsrechters mijden risicoclubs: ‘Omstanders dachten dat ik werd doodgeschopt’

De KNVB hield de Utrechtse voetbalclub al langer in de gaten. Een wedstrijd van het tweede elftal tegen Zwaluwen Utrecht 1911, waarbij de scheidsrechter door enkele spelers van Papendorp werd belaagd, was voor de voetbalbond de laatste druppel. De bond heeft te weinig vertrouwen dat de Utrechtse club in de toekomst voldoende orde kan handhaven om verdere geweldsincidenten te voorkomen.

Aanvechten

Tegen RTV Utrecht zegt voorzitter Bachir Amenchar dat Papendorp de beslissing van de KNVB gaat aanvechten bij de rechter. SVA Papendorp volgde in 2018 Magreb ’90 op, toen die club door de KNVB werd geroyeerd na problemen met de Belastingdienst.

Opzegging van het KNVB-lidmaatschap betekent dat de club niet meer met teams aan KNVB-competities kan deelnemen. Spelers uit de B-categorie - in het geval van Papendorp: het lagere amateurniveau en de jeugdspelers - kunnen nog dit seizoen bij andere clubs gaan voetballen, mits ze door de bond niet zijn gestraft vanwege voornoemde geweldsincidenten. Pas weer volgend seizoen mogen spelers uit de A-categorie in actie komen.

Vorige maand royeerde de KNVB een andere Utrechtse club, te weten vv DWSV. In de afgelopen zes jaar kwam het drie keer eerder voor dat het lidmaatschap van een voetbalclub werd opgezegd door de voetbalbond.