Klokkenluider

Chinese arts die alarm sloeg over coronavirus nu zelf overleden

De Chinese arts die in december als een van de eersten waarschuwde voor een „SARS-achtige” ziekte is donderdag zelf overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Dat melden internationale media waaronder CNN. De arts, Li Wenliang, plaatste op 30 december in een appgroep met medische studenten op WeChat dat hij zeven patiënten met een coronavirus behandelde, en dat zij allen op een vismarkt waren geweest. Het bericht werd in China veel gedeeld en niet lang daarna kwam de politie bij Li langs, die hem beschuldigde van het verspreiden van geruchten. Li moest een verklaring ondertekenen waarin hij zijn „misdrijf” erkende.

Op 12 januari werd de arts zelf opgenomen in het ziekenhuis. Later bleek dat hij het nieuwe coronavirus had opgelopen van een van zijn patiënten. (NRC)