Gezondheidszorg

‘Patiëntenstop in vier steden door tekort aan huisartsen’

Inwoners van vier Nederlandse gemeenten kunnen zich nergens als patiënt inschrijven bij een huisarts. In Middelburg, Enschede, Kampen en Emmen is volgens de Volkskrant zo’n groot tekort aan huisartsen dat in de praktijken een patiëntenstop is ingesteld en er lange wachtlijsten zijn. In negentien anderen gemeenten of regio’s – waaronder Rotterdam, Leeuwarden, Den Bosch, Oss en Eindhoven – kan „op korte termijn” een tekort ontstaan. Die situatie kan verslechteren als bijvoorbeeld de praktijken van huisartsen die met pensioen gaan niet worden overgenomen. Ook werken veel jongere huisartsen parttime. Wie acuut geholpen moet worden, kan bij een praktijk wel nog terecht aan de balie. Er wordt al jaren gewaarschuwd voor deze problematiek die speelt in het hele land, maar vooral in regio’s buiten de Randstad. (NRC)