Expertisecentrum

Stijgend aantal mensen vraagt hulp bij euthanasie

Ruim 3.100 mensen hebben in 2019 een hulpverzoek gedaan bij het Expertisecentrum Euthanasie, dat voorheen de Levenseindekliniek heette. Dat is 22 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het expertisecentrum. Mensen kunnen hier terecht als hun euthanasieverzoek door hun huisarts is afgewezen. Het aantal aanvragen in 2017 en 2018 was juist voor het eerst gestabiliseerd.

De toename is veroorzaakt door een „combinatie van factoren”, zegt een woordvoerder van het centrum. Ze noemt bijvoorbeeld de rechtszaak vorig jaar tegen een Haagse verpleeghuisarts, die na de euthanasie van een dementerende vrouw werd vervolgd voor moord. „Huisartsen zijn daardoor extra huiverig geworden”, aldus de woordvoerder.

Omdat artsen euthanasieverzoeken vaker afwijzen, belanden meer mensen bij het expertisecentrum. Ook speelt volgens de woordvoerder de vergrijzing een rol, en dat „mensen een duidelijkere mening hebben over hun levenseinde”.

Van de in totaal 3.122 euthanasieverzoeken werden er bijna negenhonderd ingewilligd door het expertisecentrum. De organisatie verwacht dat dit jaar zo’n 3.300 mensen zullen aankloppen. „De nood is groot”, zegt bestuurder Steven Pleiter op de website van het centrum. (NRC)