In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat Nancy Pelosi de speech van Donald Trump verscheurde, dat in Den Haag lekker geknald werd en dat Oekraïense parlementariërs op de vuist gingen, werd in Wuhan een noodziekenhuis uit de grond gestampt.
Betogers in Irak zijn ontevreden met de benoeming van Mohammed Tawfiq Allawi als nieuwe premier. In Bagdad gingen afgelopen week opnieuw honderden mensen de straat op uit protest tegen de regering.
Foto Alla al-Marjani / Reuters
In de Noord-Syrische provincie Aleppo is het geweld opgelaaid. Het leger van president Bashir al-Assad is - gesteund door Rusland - een groot offensief begonnen tegen de rebellen. Door een bombardement kwamen zeker negen burgers om, onder wie kinderen. De slachtoffers werden in een gemeenschappelijk graf begraven.
Foto Aaref Watad / AFP
De Sojoez-capsule, bemand door drie astronauten, is donderdag veilig geland op de steppe van Kazachstan. Aan boord was onder anderen de Amerikaanse Christina Koch, die na een recordverblijf van 328 dagen in de ruimte – 39 dagen langer dan de vorige recordhoudster – terugkeerde naar aarde.
Foto Sergei Ilnitsky / AFP
Hij weigerde haar hand, zij verscheurde zijn speech. De jaarlijkse State of the Union-toespraak van de Amerikaanse president Trump bleek dit jaar exemplarisch voor de verdeeldheid van de Amerikaanse politiek. Trump, tegen wie een dag later in de senaat een afzettingsprocedure sneuvelde, hamerde in de toespraak op al zijn successen. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Democratische Nancy Pelosi, noemde de toespraak van Trump een doorspekt met ,,onwaarheden’’.
Foto Mandel Ngan / AFP
Eerder deze week was sprake van harde confrontaties tussen de oproerpolitie en migranten op het Griekse eiland Lesbos. De migranten protesteerden tegen de slechte leefomstandigheden in de opvangkampen. Ook willen ze dat hun asielaanvragen sneller worden afgehandeld. Bewoners van het eiland hielden een tegendemonstratie: zij zijn de overlast van de bomvolle kampen meer dan zat en eisen dat die worden gesloten.
Foto Manolis Lagoutaris / AFP
Het Nemadi-volk jaagt in de woestijn op oryxen, struisvogels en antilopes, maar door droogte en het dalend aantal wilde dieren, staat hun levensstijl onder druk. Het jagersvolk uit het West-Afrikaanse Mauritanië bestaat nog maar uit enkele honderden mensen.
Foto John Wessels / AFP
Op het hoofdkwartier van de Democratische Partij in Des Moines, Iowa, staan de dozen met registratieformulieren van stemgerechtigden. De voorverkiezingen van de Democratische Partij in Iowa zijn uitgedraaid op een wanvertoning. De mobiele app die werd gebruikt voor het tellen van de stemmen, functioneerde niet. Pas een dag later kon op basis van circa 70 procent van de stemmen een eerste uitslag worden bekendgemaakt. De 38-jarige Pete Buttigieg kwam als verrassende winnaar uit de bus en gaf daarmee bekendere kandidaten als Joe Biden het nakijken.
Foto Craig Lassig / EPA
Rotjes, strijkers, duizendklappers: dergelijk knalvuurwerk afsteken is verboden tijdens de komende jaarwisseling, zo besloot het kabinet eind vorige week. In Den Haag protesteerde deze week de vuurwerkfederatie tegen het verbod. De sector hield een demonstratie met legaal en illegaal vuurwerk om 'het onjuiste beeld' over de gevaren van vuurwerk recht te zetten.
Foto Koen van Weel / ANP
Ondervoeding is een van de grootste problemen in het door een burgeroorlog verscheurde Jemen. Deze week vertrokken uit de Jemenitische hoofdstad Sanaa vluchten met patiënten die dringend medische hulp nodig hebben, die ze niet in Jemen kunnen krijgen. De medische vluchten worden georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Verenigde Naties.
Foto Essa Ahmed / AFP
Letterlijk uit de grond gestampt: op de plek in Wuhan waar nu een duizend bedden tellend noodziekenhuis staat om nieuwe besmettingsgevallen met het nieuwe coronavirus op te nemen, stond tien dagen geleden nog niets. Sterker nog, het was een modderpoel.
Foto China out / EPA
Naast het in allerijl gebouwde noodziekenhuis worden in congrescentra, expositieruimtes en sporthallen bedden geplaatst. Deze zijn bedoeld voor mensen met (relatief) milde klachten en ziekteverschijnselen. Tot nu heeft het nieuwe coronavirus aan meer dan vijfhonderd mensen het leven gekost.
Foto China Out / AFP
In Marseille, net als in de hoofdstad Parijs, waren donderdag demonstraties tegen de plannen van president Emmanuel Macron om het pensioensysteem van Frankrijk ingrijpend te hervormen. Diezelfde dag stond het onderwerp op de agenda van het Franse parlement. De protesten duren al bijna twee maanden, maar lijken momenteel minder overlast te veroorzaken dan in de eerste weken. Toen werd het dagelijks leven nagenoeg stilgelegd door stakingen in het openbaar vervoer. Nu rijdt het meeste openbaar vervoer weer. Wel stapelt het vuil zich op in de Franse hoofdstad omdat de opruimdienst niet werkt.
Foto Daniel Cole / AP
Fayina Nabatesi verblijft met haar zes kinderen in een ‘reïntegratiekamp’ in Rwanda. Nabatesei verliet haar land na de genocide van 1994 waarbij in honderd dagen tussen de achthonderdduizend en één miljoen Rwandezen omkwamen. Ze verbleef de afgelopen 25 jaar in Congo. Haar man was aangesloten bij diverse rebellengroepen. Recentelijk werd het echtpaar (en hun kinderen) gearresteerd en naar een ‘transitkamp’ gebracht. Het kamp waar Nabatesi zit is speciaal opgezet voor vrouwen en kinderen van oud-strijders, die op hun beurt in een eigen demobilisatie- en reïntegratiekamp verblijven. Nabatesi’s man zit daar. In de kampen wordt Rwandezen geleerd terug te keren naar Rwanda.
Foto Simon Wohlfahrt / AFP
Donderdag liepen de gemoederen hoog op in het Oekraïense parlement. Er heerst grote onvrede over plannen voor een mogelijke ‘grondmarkt’, waarop landbouwgrond kan worden verhandeld. Oekraïne is gezegend met zeer vruchtbare grond, maar staatsbedrijven bezitten veel van de beschikbare agrarische grond. Daardoor is het kopen van grond haast onmogelijk. Er liggen nu plannen om die situatie open te breken. Tegenstanders vrezen echter dat het land in handen komt van buitenlandse investeerders.
Foto Sergey Dolzhenko / EPA
In Londen is vanaf vrijdag de ‘Meet Vincent van Gogh Experience’, een 3d-ervaring over het leven van de beroemde Nederlandse schilder, te bezoeken. Dat de Experience bij de lancering in 2016 in China niet erg succesvol was, was volgens Axel Rüger - oud-directeur van het Van Gogh Museum - te wijten aan dat toentertijd was gekozen voor een ,,verkeerde Chinese partner’’. Doorstarts in Barcelona en Seoul bleken wel succesvol, aldus Rüger in een afscheidsinterview met NRC. "Soms moet je eerst je verliezen nemen en erin blijven geloven."
Foto Tolga Akman / AFP