Coronavirus

Woedende reacties op dood van arts in Wuhan

Li wordt herdacht voor het ziekenhuis in Wuhan.
Li wordt herdacht voor het ziekenhuis in Wuhan. Foto EPA

In China is met woede gereageerd op de dood, vrijdag, van Li Wenliang. De 34-jarige oogarts in Wuhan was een van de eerste medici die alarm sloegen over het nieuwe coronavirus. Hij werd daarvoor berispt door de politie en raakte later zelf besmet toen hij een patiënt behandelde. Li is in de afgelopen weken uitgegroeid tot een symbool voor de onvrede over de overheidsrespons op het nieuwe virus. Berichten over zijn dood op het sociale medium Weibo zijn vrijdag anderhalf miljard keer bekeken. Kritisch commentaar op sociale media wordt gecensureerd. Onderwerpen als „De overheid van Wuhan moet zich verontschuldigen tegenover dokter Li” en „Wij willen vrijheid van meningsuiting”, waren korte tijd populair op Weibo maar later niet meer terug te vinden. In reactie op de volkswoede heeft de Communistische Partij een onderzoek naar Li’s dood aangekondigd. (Reuters)