Buttigieg lijkt winnaar Democratische voorverkiezingen Iowa

Amerikaanse verkiezingen In de voorverkiezingen in Iowa eindigde Pete Buttigieg zoals het er nu uit ziet net iets voor Bernie Sanders. Door technische problemen blijft er onzekerheid aan de uitslag kleven.
Het hoofdkwartier van de Democratische Partij van Iowa in Des Moines, hoofdstad van de staat.
Het hoofdkwartier van de Democratische Partij van Iowa in Des Moines, hoofdstad van de staat. Foto KC McGinnis / Reuters

De Democratische presidentskandidaat Pete Buttigieg heeft nipt de voorverkiezingen in de staat Iowa gewonnen. Dat heeft de Democratische Partij donderdagavond verklaard. Dat bericht volgt op een langdurige vertraging bij het tellen van de stemmen van de Iowa caucuses, afgelopen maandag.

Tussen de twee koplopers is de marge echter zo klein dat persbureau AP, een autoriteit wat verkiezingsuitslagen betreft, stelt nog niet een winnaar uit te kunnen roepen. Buttigieg en Sanders hebben beiden gezegd zichzelf als winnaar te beschouwen. Doorgaans hebben kandidaten die het in de eerste voorverkiezingen goed doen, de wind in de zeilen bij de daaropvolgende primaries.

Buttigieg, de 38-jarige oud-burgemeester van South Bend in Indiana, eindigde net voor de progressieve senator Bernie Sanders uit Vermont. Bij de verkiezing, die uiteindelijk draait om het bemachtigen van afgevaardigden namens Iowa op de Democratische conventie, behaalde Buttigieg 26,2 procent. De 78-jarige Sanders kreeg 26,1 procent.

Senator Elizabeth Warren uit Massachusetts werd derde met 18 procent. Oud-vicepresident Joe Biden eindigde op een vierde plaats, met 15,8 procent, gevolgd door senator Amy Klobuchar uit Minnesota, met 12,3 procent.

Lees ook: Democratische chaos in Iowa is geheel van eigen makelij

Pijnlijk debacle

De voorverkiezingen in Iowa, de eerste van het land in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november, liepen uit op een pijnlijk debacle voor de Democraten. Het problematisch vertraagde tellen van de stemmen heeft de partij, die wil uitstralen dat ze klaarstaat om president Donald Trump te verslaan, in grote verlegenheid gebracht.

De voorzitter van de landelijke Democratische Partij, Tom Perez, riep donderdag op tot een volledige hertelling van de stemmen. Troy Price, voorzitter van de partij in Iowa, heeft gezegd dat hij de stemmen alleen opnieuw wil nagaan als daartoe wordt opgeroepen door een van de kandidaten.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat een van de kandidaten verdere aandacht wil besteden aan het fiasco in Iowa. Sinds dinsdag voeren de kandidaten campagne in de staat New Hampshire, waar komende dinsdag de volgende voorverkiezingen worden gehouden. „We hebben genoeg van Iowa”, zei Sanders donderdagavond.