Brieven

Brieven

Foto ANP
Foto ANP

Eindelijk is ze er: de rechtstreekse treinverbinding tussen Amsterdam en Londen! Met een reistijd van 4 uur en 10 minuten van centrum naar centrum is ze ook nog eens sneller dan het vliegtuig omdat je daar ver voor vertrek aanwezig dient te zijn. Je zou zeggen dat de trein het op alle vlakken wint van het vliegtuig, vanwege het comfort en omdat de trein veel minder CO2-uitstoot veroorzaakt. Helaas kun je al vanaf 20 euro naar Londen vliegen en zullen deze treinkaartjes beginnen bij een prijs van 40 euro. Een beetje normaal kaartje zal waarschijnlijk nog tientallen euro’s duurder zijn. Dit alles door de enorme subsidie die in de luchtvaart wordt gepompt omdat die „belangrijk is voor de Nederlandse economie”. Daarnaast is de kerosine van de slurpende vliegtuigen ook nog eens belastingvrij. Op de vraag aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) of de overheid geen rol moet spelen in de financiële ondersteuning van deze treinverbinding, antwoordde ze lachend dat de spoorvervoerder prima „zichzelf kan bedruipen”. Toch jammer dat Van Nieuwenhuizen niet op dezelfde manier naar de – hopeloos door de overheid in standgehouden – luchtvaartsector kijkt. De vraag is of deze het zou overleven zonder alle privileges die het toegekend krijgt vanuit Den Haag.