Brazilië

TikTok greep niet in bij zelfmoordstream

TikTok gaf vorig jaar in Brazilië de reputatie van het sociale mediaplatform voorrang boven de veiligheid van de gebruikers. Een Braziliaanse gebruiker pleegde tijdens een livestream zelfmoord, de stream werd pas na anderhalf uur offline gehaald. TikTok zette daarna alles in het werk om ervoor te zorgen dat het bedrijf geen pr-schade zou oplopen. Pas drie uur later (en ruim vier uur na de zelfdoding) alarmeerden medewerkers van het bedrijf in Brazilië de lokale autoriteiten. Dat schrijft nieuwsplatform The Intercept Brasil, op basis van een bron. TikTok stelt dat het veel werk maakt van de veiligheid van gebruikers. Volgens The Intercept zou TikTok niet voorbereid zijn op situaties als deze.

NRC onthulde vorige week dat het bedrijf, in handen van het Chinese Bytedance, lange tijd de veiligheid van gebruikers en hun rechten heeft verwaarloosd. Het sociale netwerk, populair onder jonge kinderen, deed weinig aan de opsporing en het tegengaan van digitale kinderlokkers en het verwijderen van seksueel ongepaste commentaren. Medewerkers van het Nederlands-Duitse team in Berlijn kregen in het voorjaar van 2019 expliciet te horen dat het aanpakken van ongepaste commentaren van volwassenen onder video’s van kinderen niet tot hun kernwerkzaamheden behoort. Daarnaast censureerde TikTok video’s van onder meer gehandicapten, obese gebruikers en transgenders. Ook politieke video’s werden gecensureerd. TikTok erkende in een reactie dat sprake is geweest van „bot beleid” en incorrecte richtlijnen.