Australië verwelkomt hoosbuien na grootschalige branden

Bosbranden „Fantastisch om wakker te worden met de hoognodige regen!”, schrijft de burgemeester van Sydney. Dankzij neerslag is de afgelopen dagen zeker een derde van de branden geblust.
Na maanden van droogte en bosbranden, heeft het de afgelopen dagen weer flink geregend in Nieuw-Zuid-Wales.
Na maanden van droogte en bosbranden, heeft het de afgelopen dagen weer flink geregend in Nieuw-Zuid-Wales. Foto Peter Lorimer / EPA

Een derde van de nog woekerende branden in het oosten van Australië is de afgelopen dagen geblust door regenbuien. Dat hebben lokale autoriteiten bekendgemaakt, melden Australische media.

Van de ruim zestig branden op woensdag is inmiddels een twintigtal zeker geblust. Het regende zo hard dat sommige plekken kampten met overstromingen, onder meer in Sydney. Australië kreeg deze zomer een record-droogte te verduren. Afgelopen maanden werd vooral de provincie Nieuw-Zuid-Wales zwaar getroffen door bosbranden, waardoor zeker 33 doden vielen en meer dan drieduizend huizen werden vernietigd.

Brandweerchef Shane Fitzsimmons verwacht dat de komende dagen meer branden geblust zullen worden. „De regen is goed voor business en boerderijen, en ook goed om de branden te blussen waar we al vele, vele maanden mee kampen”, stelt Fitzsimmons op Twitter. „We willen geen verdere schade en verstoringen door overstromingen, maar het is een welkome afwisseling.” Half januari verwelkomde Australië ook al hevige regenval die een deel van de bosbranden bluste, toen werd echter maar een klein deel van de branden geblust.

Dit weekend komt de regen naar verwachting met bakken naar beneden: er is meer dan 300 milliliter neerslag voorspeld in Nieuw-Zuid-Wales. „Fantastisch om wakker te worden met de hoognodige regen deze ochtend!”, reageerde de burgemeester van Sydney Clover Moore vrijdag. Volgens experts heeft het zuidoosten van Australië een jaar van bovengemiddeld veel regen nodig om de langdurige droogte te corrigeren.