Amerikaanse presidentsverkiezingen

Buttigieg uitgeroepen tot winnaar in Iowa, maar onzekerheid blijft

De Democratische presidentskandidaat Pete Buttigieg zou nipt de voorverkiezingen in de staat Iowa hebben gewonnen. Dat heeft de Democratische Partij donderdagavond verklaard. De uitslag liet lang op zich wachten en nog steeds is onduidelijk of er een volledige of gedeeltelijke hertelling komt, omdat er veel mis ging bij het tellen van de stemmen. De 38-jarige oud-burgemeester Buttigieg eindigde met 26,2 procent net voor senator Bernie Sanders (78) uit Vermont, die 26,1 procent behaalde. Bij de verkiezing draait om het bemachtigen van afgevaardigden op de Democratische conventie. Op de derde plaats eindigde, met 18 procent, senator Elizabeth Warren uit Massachusetts, gevolgd door oud-vicepresident Joe Biden, 15,8 procent en senator Amy Klobuchar uit Minnesota, 12,3 procent. (NRC)