Frankrijk

Le Pens partij voor de rechter om schuld Russisch bedrijf vliegtuigonderdelen

De schuld van de radicaal-rechtse politicus kwam via een eigenaardige constructie bij een Russische luchtvaartfirma terecht.

Een Russisch bedrijf in vliegtuigonderdelen daagt de politieke partij van Marine Le Pen, Rassemblement National, voor de rechter om een lening van 9 miljoen euro terug te krijgen. De radicaal-rechtse Franse politicus leende het geld in 2014 van de aan het Kremlin gelieerde Eerste Tsjechisch-Russische Bank voor haar verkiezingscampagne.

Le Pen zag zich ertoe gedwongen nadat Franse en Europese banken leningverzoeken hadden geweigerd. Volgens Franse media was het geld een ‘beloning’ van Rusland voor haar erkenning van de Krim-annexatie.

Lees ook: Russen vorderen miljoenenlening terug van Le Pen

Maar in 2016 verloor de Russische bank haar licentie, waarna de schuld volgens het Russische onderzoeksplatform Open Media een bijzonder traject aflegde. Via een onduidelijke constructie zou een autoverhuurbedrijf in een Moskouse buitenwijk de rechten op de schuld in handen hebben gekregen en deze daarna hebben overgedragen aan de Russische firma Aviazapchast, leverancier van vliegtuigonderdelen.

De firma zou banden onderhouden met de geheime dienst en betrokken zijn bij onderhoud van militaire vliegtuigen in Syrië. Le Pens partij had de lening in september moeten aflossen, maar had geldgebrek. (NRC)