Recensie

Recensie Muziek

Vier handen en één muzikale geest

Vier handen op één klavier, dat is pianoduo Amacord, ook in het dagelijks leven. Ivana Alkovic (uit Servië) en Maarten den Hengst leerden elkaar als pianostudenten kennen in Wenen, werden verliefd en besloten vooral géén duo te vormen. Dat mislukte. Inmiddels zijn ze al drie jaar ook muzikaal samen, en nu ligt er een prachtige debuut-cd met Franse sprookjesmuziek van ruim een eeuw geleden. Amacord speelt weliswaar met vier handen, maar op het oor met één muzikale geest, die de waaier aan kleuren en sferen kraakhelder oproept.

De drie suites zijn alle oorspronkelijk voor piano-vierhandig geschreven, ook Ravels Ma mère l’Oye, dat bekender is in diens latere orkestversie. Het slot van de cyclus, Le jardin féerique, is hier tegelijkertijd ijl en dromerig. Bizets Jeux d’enfants is een bonte catalogus van spelvormen, telkens goed getroffen. Het boeiendst zijn Six épigraphes antiques van Debussy, die klinken als mysterieuze, in afzondering gecultiveerde riten.